11 July 2019 – Morning-Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 11 JULY 2019”

Morning-Shift (Quantitative Aptitude)


Q1. The full marks for a paper is 300. The break-up of the marks into theory (X), practical (Y) and (Z) project, which are the three components of evalution is 6 : 5 : 4. In order to pass one has to score at least 40%, 50% and 50% respectively in XYZ and 60% in aggregate. The marks scored by four students ABC and D are shown in the given Bar Graph.

How much percentage marks more than B has C scored in practical

Options:

1. 40
2. 20
3. 30
4. 60

Correct answer: 30

Q2. With reference to a number greater than one, the difference between itself and its reciprocal is 25% of the sum of itself and its reciprocal. By how much percentage (correct one decimal place) is the fourth power of the number greater than its square?

Options:

1. 62.5
2. 66.7
3. 64.5
4. 57.8

Correct answer: 66.7

Q3. AB and CD are two chords of a circle which intersect at a point O inside the circle. It is given that, AB = 10 cm, CO= 1.5 cm and DO = 12.5 cm. What is the ratio between the larger and smaller among AO and BO?

Options:

1. 3 : 2
2. 4 : 1
3. 7 : 3
4. 3 : 1

Correct answer: 3 : 1

Q4. During a practice session in a stadium an athlete runs along a circular track and her performance is observed by her coach standing at a point on the circle and also by her physiotherapist standing at the centre of the circle. The coach finds that she covers an angle of 72° in 1 min. What will be the angle covered by her in  1 second according to the measurement made by her physiotherapist?

Options:

1. 2.4
2. 1.2
3. 4.8
4. It depend on the position of the coach on the circular track

Correct answer: 2.4

Q5. The full marks for a paper is 300. The break-up of the marks into theory (X), practical (Y) and (Z) project, which are the three components of evalution is 6 : 5 : 4. In order to pass one has to score at least 40%, 50% and 50% respectively in XYZ and 60% in aggregate. The marks scored by four students ABC and D are shown in the given Bar Graph.

What is the average marks of the four students in theory?

Options:

1. 60
2. 65
3. 70
4. 68

Correct answer: 65

Q6. The value of
18.43 x 18.43 – 6.57 x 6.57 / 11.86 is:

Options:

1. 23.62
2. 26
3. 24.12
4. 25

Correct answer: 25

Q7. A purchased two articles for Rs.200 and Rs.300 respectively and sold at gains of 5% and 10% respectively. What was his overall gain percentage?

Options:

1. 8
2. 5
3. 9
4. 6

Correct answer: 8

Q8. A can complete a piece of work in 20 days and B can complete 20% of the work in 6 days. If they work together in how many days can they finish 50% of the work, if they work together?

Options:

1. 6
2. 8
3. 9
4. 12

Correct answer: 6

Q9. The ten digit number 2x600000y8 is exactly divisible by 24. If x ≠ 0 and y ≠ 0, then the least value of (x + y) is equal to:

Options:

1. 2
2. 5
3. 8
4. 9

Correct answer: 5

Q10. The average of 1088 real numbers is zero. At most how many of them can be negative?

Options:

1. 88
2. 100
3. 1087
4. 544

Correct answer: 1087

Q11. The two diagonals of a rhombus are respectively, 14 cm and 48 cm. The perimeter of the rhombus is equal to:

Options:

1. 100 cm
2. 160 cm
3. 80 cm
4. 120 cm

Correct answer: 100 cm

Q12. A certain sum was invested on simple interest. The amount to which it had grown in five years was 5/4 times the amount to which it had grown in three years. The percentage rate of interest was:

Options:

1. 15%
2. 25%
3. 20%
4. 10%

Correct answer: 20%

Q13. For all ∞ts(i = 1,2,3,…,20) lying between 0° and 90°, it is given that sin ∞1 + sin ∞2 + sin ∞3 + …..+ sin ∞20 = 20

What is the value (in degrees) of  (∞1 + ∞2 + ∞3 + …..+ ∞20 )

Options:

1. 900
2. 1800
3. 0
4. 20

Correct answer: 1800

Q14. The ration of the square of a number to the reciprocal of its cube is 243/16807
What is the number?

Options:

1. 2/7
2. 3/7
3. 5/7
4. 7/3

Correct answer: 3/7

Q15. O,G,I and H are respectively the circumcentre, centroid, incentre and orthocentre of an equilateral triangle. Which of these points are indentical ?

Options:

1. O and I only
2. O,G,I and H
3. O and G only
4. O, G and H only

Correct answer: O,G,I and H

Q16. What is the value of cosec² 30° + sin² 45° + sec² 60° +tan² 30°?

Options:

1. 8
2. 53/6
3. 9
4. 25/3

Correct answer: 53/6

Q17. For 0° ≤ θ ≤ 90°, what is θ , when
√3cosec θ + sin θ = 1?

Options:

1. 0°
2. 30°
3. 45°
4. 90°

Correct answer: 90°

Q18. An article having marked price, Rs.900, was sold for Rs.648 after two successive discounts . The first discount was 20%. What was the percentage rate of the second discount?

Options:

1. 5
2. 15
3. 10
4. 12.5

Correct answer: 10

Q19. If 10/7 (1 – 2.43 X 10¯3) = 1.417 + x, then x is equal to:

Options:

1. 0.417
2. 0.81
3. 0.0081
4. 0.417

Correct answer: 0.0081

Q20. The simplified value of {5/4 of (7/3 ÷ 7/5) – 17/12} + 1/9 ÷ 7/3 + 2/7 + 1/6 is :

Options:

1. 1
2. 3/2
3. 7/3
4. 7/6

Correct answer: 7/6

Q21. The full marks for a paper is 300. The break-up of the marks into theory (X), practical (Y) and (Z) project, which are the three components of evalution is 6 : 5 : 4. In order to pass one has to score at least 40%, 50% and 50% respectively in XYZ and 60% in aggregate. The marks scored by four students ABC and D are shown in the given Bar Graph.

Who among the students could not pass?

Options:

1. B only
2. A only
3. B and C
4. B and D

Correct answer: B and D

Q22. If (3x + 1)³ + (x – 3)³ + (4 – 2x)³ + 6 (3x + 1) (x – 3) (x – 2) = 0,
then x is equal to:

Options:

1. 1
2. -1
3. 1/2
4. -1/2

Correct answer: -1

Q23.  The full marks for a paper is 300. The break-up of the marks into theory (X), practical (Y) and (Z) project, which are the three components of evalution is 6 : 5 : 4. In order to pass one has to score at least 40%, 50% and 50% respectively in XYZ and 60% in aggregate. The marks scored by four students ABC and D are shown in the given Bar Graph.

Arrange the students B,C and D according to the ascending order of the aggregate marks scored by them.

Options:

1. B, C, D
2. B, D, C
3. D, B, C
4. C, D, B

Correct answer: B, D, C

Q24. The platform of a station 400 m long starts exactly where the last span of a bridge 1.2 km long ends. How long will a train 200 m long and travelling at the speed of 72 km/h take to cover the distance between the starting point of the span of the bridge and the far end of the platform?

Options:

1. 1.5 min
2. 1.2 min
3. 1.6 min
4. 1.8 min

Correct answer:  1.5 min

Q25. ABC DEF and their perimeters are 60 cm and 48 cm respectively. What is the length AB, if DE is equal to 9 cm?

Options:

1. 18 cm
2. 12 cm
3. 17.5 cm
4. 16 cm

Correct answer: 12 cm

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *