11 July 2019 – Morning-Shift (General Awareness)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 11 JULY 2019”

Morning-Shift (General Awareness)


Q1. Which one of the following is NOT a tributary of river Kaveri?

Options:

1. Bhavani
2. Amravati
3. Kabini
4. Vaigai

Correct answer: Vaigai

Q2. Rovers Cup is associated with which of the following sports?

Options:

1. Lawn Tennis
2. Football
3. Snooker
4. Swimming

Correct answer: Football

Q3. The Samkhaya School of Philosophy was founded by ________.

Options:

1. Gautama
2. Kumarila Bhatta
3. Patanjali
4. Kapila

Correct answer: Kapila

Q4. Justice Rajinder Sachar Committee was set up to study ________.

Options:

1. the impact of globalisation on India
2. the environmental issues of the western ghats in India
3. the socio-economic status of Muslim community in India
4. the standards maintained by government hospitals in India

Correct answer: the socio-economic status of Muslim community in India

Q5. The head quarter of Federation Internationale de Football Association (FIFA) is located in _______.

Options:

1. Zurich
2. Paris
3. Madrid
4. Amsterdam

Correct answer: Zurich

Q6. The headquarters of computer technology giant, Intel is in ____________.

Options:

1. Frankfurt
2. Tokyo
3. London
4. California

Correct answer: Tokyo

Q7. Which one of the following lakes and their locations is INCORRECTLY matched?

Options:

1. Lonar-Maharashtra
2. Chilika-Andhra Pradesh
3. Loktak-Manipur
4. Roopkund-Uttarakhand

Correct answer: Lonar-Maharashtra

Q8. Who was sworn in as the new chief minister of Andhra Pradesh on 30th May 2019?

Options:

1. YS Jagan Mohan Reddy
2. Chandrababu Naidu
3. Raghuveera Reddy
4. Pawan Kalyan

Correct answer: YS Jagan Mohan Reddy

Q9. Pullela Gopichand is the chief national coach of the Indian ________ team as of June 2019.

Options:

1. Badminton
2. Archery
3. Basketball
4. Table tennis

Correct answer: Badminton

Q10. In May 2019, the kilogram was redefined for the first time in 130 years. It will now be redefined by a fundamental property of nature known as:

Options:

1. Magnetic Constant
2. Electric Constant
3. Planck’s Constant
4. Gravitational Constant

Correct answer: Planck’s Constant

Q11. Which of the following is a western flowing river?

Options:

1. Gomti
2. Krishna
3. Mahanadi
4. Sabarmati

Correct answer: Sabarmati

Q12. In the context of the banking system in India, what does IFSC stand for?

Options:

1. Indian Functional System Calculation
2. Indian Financial System Code
3. Indian Financial Structural Code
4. Indian Financial Social Code

Correct answer:  Indian Financial System Code

Q13. Which of the following is an example of terrestrial habitat?

Options:

1. Grassland
2. Swamp
3. Lagoon
4. Pond

Correct answer: Grassland

Q14. Which of the following texts gives a detailed account of the kings of Kashmir?

Options:

1. Katha Sarit Sagar
2. Rajatarangini
3. Dipavamsa
4. Vinaya Pitaka

Correct answer: Rajatarangini

Q15. Which country has become the second country in the world to declare a climate and biodiversity emergency?

Options:

1. Canada
2. Norway
3. Ireland
4. Bhutan

Correct answer: Ireland

Q16. In the cabinet of the 17th Lok Sabha, who has been appointed as the Finance Minister?

Options:

1. Nirmala Sitharaman
2. Rajnath Singh
3. Amit Shah
4. Smriti Irani

Correct answer:   Nirmala Sitharaman

Q17. Which of the following dances is in UNESCO’s Intangible Heritage List?

Options:

1. Jhoomar
2. Chhau
3. Dalkhai
4. Fugdi

Correct answer: Chhau

Q18. In the context of the Internet, what is the full form of MAN?

Options:

1. Massive Area Network
2. Makeshift Area Network
3. Master Area Network
4. Metropolitan Area Network

Correct answer: Metropolitan Area Network

Q19. Who among the following was re-elected as the Prime Minister of Israel April 2019?

Options:

1. Benjamin Netanyahu
2. Imad Khamis
3. Ranil Wickremesinghe
4. Sheikh Hasina

Correct answer: Benjamin Netanyahu

Q20. Who was the founder of Bahujan Samaj Party?

Options:

1. Lakshman Singh
2. Kanshi Ram
3. Devi Lal
4. Munshi Ram

Correct answer: Kanshi Ram

Q21. Hypokalaemia is caused by the deficiency of ________.

Options:

1. Calcium
2. Iodine
3. Potassium
4. Iron

Correct answer:  Potassium

Q22. Which of the following classical dances and their places of origin is INCORRECTLY matched?

Options:

1. Sattriya-Assam
2. Bharatanatym-Tamilnadu
3. Mohiniattam-Kerala
4. Kuchipudi-Odisha

Correct answer: Kuchipudi-Odisha

Q23. According to which Article of the Constitution of India shall the council of ministers be collectively responsible to the Lok Sabha?

Options:

1. Article 35
2. Article 302
3. Article 75
4. Article 29

Correct answer: Article 75

Q24. Who among the following was included in Facebook ‘Hall of Fame 2019’ for detetcing a Whatapp Bug that violated privacy of a user?

Options:

1. Jeje Lalpekula
2. Baichung Bhutia
3. Sonam Wangchuk
4. Zonel Sougaijam

Correct answer: Zonel Sougaijam

Q25. The Salal Project is constructed on the river:

Options:

1. Manjra
2. Chenab
3. Bhima
4. Krishna

Correct answer: Chenab

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *