11 July 2019 – Evening-Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 11 JULY 2019”

Evening-Shift (Quantitative Aptitude)

Q1. If a + b + c = 5 and ab + bc + ca = 4, then a3 + b3 + c3 – 3abc is equal to:

Options:

1. 65
2. 62
3. 68
4. 72

Correct Answer: 65

Q2. If a = √8 – √7 and a = 1/b, then a2 + b2 – 3ab/a2 + ab + b2 is equal to:

Options:

1. 27/31
2. 27/32
3. 21/27
4. 32/27

Correct Answer: 27/31

Q3. Given that x, y, z are position real numbers, if (x + y)2 – z2 = 8, (y + z)2 – x2 = 10 & (x + z)2 – y2 = 7, then ( x + y + z) is equal to:

Options:

1. 8
2. 7
3. 3
4. 5

Correct Answer: 5

Q4. The simplified value of 20 – [2.8 x 5 ÷ 0.7 – 3 ÷ 0.9 x 1.5 + 2] is equal to:

Options:

1. 3
2. 3.5
3. 3.8
4. 2.5

Correct Answer: 3

Q5. The cost price of an article is Rs. 425. A shopkeeper gives a discount of 20% and still gains 16%. What is the marked price of the article?

Options:

1. 616.25
2. 616.75
3. 620.25
4. 620.75

Correct Answer: 616.25

Q6. The average of 24 numbers is 65. The average of first 11 numbers is 67 and the average of last 10 numbers is 70. If the 12th number is 13 less than the 13th number, and the 14th number is one more than the 13th number, then the average of 12th and 14th number is:

Options:

1. 42
2. 39
3. 36
4. 37

Correct Answer: 39

Q7. A, B & C alone can do a piece of work in 9, 12 & 18 days respectively. They all started the work together, but A left after 3 days. In how many days, was the remaining work completed?

Options:

1. 11/4
2. 9/5
3. 5/9
4. 4/11

Correct Answer: 9/5

Q8. If tanΘ = 3/5, (0° < Θ < 90°) then sinΘcosΘ is equal to:

Options:

1. 14/√34
2. 15/34
3. 14/√35
4. 34/15

Correct Answer: 15/34

Q9. In ▲ABC, ∠ABC = 90° and BD is perpendicular to AC. If AD = 4 cm and CD = 5 cm, then BD is equal to:

Options:

1. 2/√5 cm
2. 4/√5 cm
3. 3/√5 cm
4. 3/√6 cm

Correct Answer: 2/√5

Q10. What is the ratio of the mean proportional between 14.4 and 3.6 and the third proportional of 5 and 4?

Options:

1. 6 : 5
2. 9 : 4
3. 3 : 5
4. 4 : 9

Correct Answer: 9 : 4

Q11. The given Bar Graph presents the percentages of population in the age groups, X, Y & Z in five different villages, A, B, C, D & E with total population of 5000, 6000, 8000, 4500 & 6000 respectively.

The difference between the number of persons of ages below 20 years in villages D and E, taken together, is what percentage of the number of persons of the same age group in Village D?

Options:

1. 185/3
2. 200/3
3. 182/3
4. 190/3

Correct Answer: 200/3

Q12. The difference between compound interest and simple interest on Rs. x at 6.5% per annum for 2 years is Rs. 33.80. What is the value of x?

Options:

1. 7800
2. 7600
3. 8000
4. 8200

Correct Answer: 8000

Q13. The given Bar Graph presents the percentages of population in the age groups, X, Y & Z in five different villages, A, B, C, D & E with total population of 5000, 6000, 8000, 4500 & 6000 respectively.

The number of person having ages below 20 years in villages, B and C taken together is what percentage of the total population of the said villages?

Options:

1. 190/7
2. 186/5
3. 184/5
4. 200/7

Correct Answer: 200/7

Q14. The price of petrol is increased by 24%. A person wants to increase his expenditure by 14% only. By what percentage should he decrease his consumption in order to maintain the same level of expenditure?

Options:

1. 8.1
2. 8.3
3. 7.4
4. 7.6

Correct Answer: 8.1

Q15. The eight digit number 5x32465y is divisible by 88. What is the value of (2x + 3y)?

Options:

1. 24
2. 26
3. 28
4. 29

Correct Answer: 24

Q16. The selling price of 24 articles is to the cost price of 26 articles. What is the gain percentage in such a situation?

Options:

1. 25/3%
2. 26/5%
3. 105/13%
4. 100/3%

Correct Answer: 25/3%

Q17. (sin236° + tan260° + sec230° + sin254°) is equal to:

Options:

1. 16/3
2. 14/3
3. 5
4. 17/3

Correct Answer: 16/3

Q18. The given Bar Graph presents the percentages of population in the age groups, X, Y & Z in five different villages, A, B, C, D & E with total population of 5000, 6000, 8000, 4500 & 6000 respectively.

What is the ratio of the total number of persons of ages above 50 years in the villages, B and C, taken together to the total number of persons having ages between 20 and 50 years in the said villages?

Options:

1. 34 : 27
2. 49 : 57
3. 47 : 53
4. 51/ 59

Correct Answer: 47 : 53

Q19. In a circle, chords AD and BC meet at a point E outside the circle. If ∠BAE = 76° and ∠ADC = 102°, then ∠AEC is equal to:

Options:

1. 24°
2. 26°
3. 29°
4. 28°

Correct Answer: 26°

Q20. Four cubes, each of edge 5 cm are joined end to end. What is the total surface area of the resulting cuboid?

Options:

1. 450 cm2
2. 600 cm2
3. 500 cm2
4. 475 cm2

Correct Answer: 450 cm2

Q21. If 2sin2Θ + 3sin – 2 = 0, (0° < Θ < 90°) then then the value of Θ is:

Options:

1. 45°
2. 30°
3. 60°
4. 90°

Correct Answer: 30°

Q22. The given Bar Graph presents the percentages of population in the age groups, X, Y & Z in five different villages, A, B, C, D & E with total population of 5000, 6000, 8000, 4500 & 6000 respectively.

What is the total number of persons in the age group of 20 to 50 years in the villages A and B, taken together?

Options:

1. 4100
2. 4200
3. 4300
4. 4400

Correct Answer: 4100

Q23. A person covers 40% of a distance with a speed of 60 km/hr and the remaining with a speed of 40 km/hr. What is average speed for the whole journey in km/hr?

Options:

1. 600/11
2. 500/13
3. 500/11
4. 600/13

Correct Answer: 600/13

Q24. A quadrilateral ABCD is inscribed in a circle with centre O. If ∠BOC = 92° and ∠ADC = 112°, then ∠ABO is equal to:

Options:

1. 24°
2. 26°
3. 22°
4. 28°

Correct Answer: 24°

Q25. If in ▲ABC, D is a point on BC, such that BD : BC = 2 : 5, what is the ration area ( ▲ABD) : area(▲ADC)?

Options:

1. 4 : 9
2. 2 : 3
3. 3 : 2
4. 9 : 4

Correct Answer: 2 : 3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *