11 July 2019 – Evening-Shift (General Awareness)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 11 JULY 2019”

Evening-Shift (General Awareness)


Q1. The 2018 BWF World Tour Finals men’s singles was won by:

Options:

1. Shi Yuqi
2. Son Wan Ho
3. Kento Momoto
4. Sameer Verma

Correct Answer: Shi Yuqi

Q2. Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru were executed on ________.

Options:

1. 28 January, 1933
2. 23 March, 1931
3. 23 February, 1930
4. 23 April, 1932

Correct Answer: 23 March, 1931

Q3. The right pulmonary artery is ______.

Options:

1. of same size as the left
2. shorter than the left
3. longer than the left
4. wider than the left

Correct Answer:  longer than the left

Q4. Who among the following is famous for Classical Carnatic Music?

Options:

1. Pandit Kumar Gandharva
2. Pandit Ravi Shankar
3. Balamuralikrishna
4. Pandit Shivkumar Sharma

Correct Answer: Balamuralikrishna

Q5. The Pacific Vanguard maritime exercise was held in ________ May 2019.

Options:

1. China
2. Australia
3. Japan
4. Guam

Correct Answer: Guam

Q6. The term ‘Hellenistic’ is related to which of the following countries?

Options:

1. China
2. Peru
3. Greece
4. India

Correct Answer: Greece

Q7. The Indian ship that will take part in the 8th Indo – Myanmar Coordinated Patrol is ______.

Options:

1. INS Car Nicobar
2. INS Sukanya
3. INS Saryu
4. INS Vikrant

Correct Answer: INS Saryu

Q8. The Goldman Prize which was instituted in 1989 by Richard and Rhoda Goldman is given in the field of __________.

Options:

1. Painting
2. Environment
3. Music
4. Education

Correct Answer: Environment

Q9. In June 2019, which Ministry was created by merging the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation and the Ministry of Drinking Water and Sanitation?

Options:

1. Jal Jeevan
2. Jal Shakti
3. Jal Sangrah
4. Jal Nidhi

Correct Answer: Jal Shakti

Q10. An island between India and Sri Lanka is ______.

Options:

1. Kachchatheevu
2. Chorao
3. Divar
4. Ilha grand

Correct Answer: Kachchatheevu

Q11. A biochemical compound is any:

Options:

1. carbon-based compound found in living things
2. hydrogen-based compound found in living things
3. mineral-based compound found in living things
4. sulfur-based compound found in living things

Correct Answer: carbon-based compound found in living things

Q12. In the context of banking system in India what is the fullform of RTGS?

Options:

1. Reel Time Gain Settlement
2. Real Time Gross Settlement
3. Random Time Gross Settlement
4. Real Time Gain Settlement

Correct Answer: Real Time Gross Settlement

Q13. The famous Madhubani artist who won the Bihar Ratna in 1984 is ______.

Options:

1. Sita Devi
2. Ganga Devi
3. Mahasundari Devi
4. Shashi Kala Devi

Correct Answer: Sita Devi

Q14. An example of an input device is ______.

Options:

1. Projector
2. Headphones
3. Soundcard
4. Webcam

Correct Answer: Webcam

Q15. The team that won the first two World Cup cricket tournaments was:

Options:

1. India
2. West Indies
3. England
4. Australia

Correct Answer: West Indies

Q16. The Gandikota canyon, also known as the grand canyon of India is located in ______.

Options:

1. West Bengal
2. Andhra Pradesh
3. Karnataka
4. Kerala

Correct Answer: Andhra Pradesh

Q17. In the field of Information and Technology what is the fullform of ASCII?

Options:

1. American Standard Code for Information Interchange
2. American Standard Communication for Information Interchange
3. American Standard Code for Infrastructure Interchange
4. American Standard Code for International Interchange

Correct Answer: American Standard Code for Information Interchange

Q18. Which of the following is the major state taxes in India?

Options:

1. Income tax
2. Corporation Tax
3. Stamp duty and registration
4. Customs duty

Correct Answer: Stamp duty and registration

Q19. Central Potato Research Institute is located in __________.

Options:

1. Nagpur
2. Kolkata
3. Hyderabad
4. Shimla

Correct Answer: Shimla

Q20. India’s PU Chitra won gold medal in women’s 1500 meter at Folksam Grand Prix 2019 held in ___________.

Options:

1. France
2. Indonesia
3. Sweden
4. Russia

Correct Answer: Sweden

Q21. Hampi, the ancient capital of Vijayanagara is located in:

Options:

1. Karnataka
2. Kerala
3. Telengana
4. Tamil Nadu

Correct Answer: Karnataka

Q22. Who among the following was NOT a governor of Reserve Bank of India?

Options:

1. M S Gill
2. Manmohan Singh
3. M Narasimham
4. D. Subbarao

Correct Answer: M S Gill

Q23. Which of the following is not a natural greenhouse gas?

Options:

1. Nitrogen
2. Water vapour
3. Carbon dioxide
4. Methane

Correct Answer: Nitrogen

Q24. The famous ‘Tangaliya shawl’ is associated to which state of India?

Options:

1. Gujarat
2. Punjab
3. Uttar Pradesh
4. Uttarakhand

Correct Answer: Gujarat

Q25. Which of the following national parks is situated in Uttar Pradesh?

Options:

1. Dachigam
2. Hemis
3. Van Vihar
4. Dudhwa

Correct Answer: Dudhwa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *