11 July 2019 – Afternoon-Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 11 JULY 2019”

Afternoon-Shift (Quantitative Aptitude)


Q1. The difference between the compound interest and the simple interest on a sum at 10% p.a. for three years is Rs. 155. The sum (in Rs) is:

Options:

1. 6,000
2. 6,600
3. 5,000
4. 5,500

Correct answer: 5,000

Q2. The given Bar Graph presents the sale of a particular brand of car by three showrooms, A,B and C (in multiples of 100) during the months Jan, Feb, mar and Apr, 2016

What was the average number of cars sold by A during Feb-Apr, 2016?

Options:

1. 250
2. 350
3. 300
4. 375

Correct answer: 350

Q3. The 10-digit number 79x00001y6 is exactly divisible by 88. What is the value of (x + y) ?

Options:

1. 9
2. 7
3. 6
4. 5

Correct answer: 9

Q4. A shopkeeper decides to raise the marked price of an article by 10%. How much discount should he allow so as to be able to sell the article at the original marked price?

Options:

1. 100/11%
2. 72/9%
3. 19/2%
4. 10%

Correct answer: 100/11%

Q5. Given, a + 1/a = 2, what is the value of  (a118 + 1/ a117) ?

Options:

1. 118
2. 2
3. 1
4. 117

Correct answer: 2

Q6. What is the simplified value of (sin²31° + sin²59° / sec²35° – cot²55° + tan29°cot60° – cosec²61°)

Options:

1. 1/2
2. -1
3. 1
4. 0

Correct answer: 0

Q7. The given Bar Graph presents the sale of a particular brand of car by three showrooms, A,B and C (in multiples of 100) during the months Jan, Feb, mar and Apr, 2016

What is the ratio of number of cars sold by A in Jan-Feb, 2016 to that of cars sold by B during Mar-Apr, 2016 ?

Options:

1. 8 : 17
2. 5 : 8
3. 12 : 19
4. 10 : 19

Correct answer: 10 : 19

Q8. ABCD is a rhombus with each side being equal to 8 cm. If BD = 10 cm, AC = 2√x cm , what is the value of √x +10 ?

Options:

1. 2√3
2. 7
3. 3√2
4. 5

Correct answer: 7

Q9. A square has been inscribed in a circle. What is the ratio of the length of a side of the square to the radius of the circle ?

Options:

1. √2 : 1
2. 2 : 1
3. 1 : 2
4. 1 :  √2

Correct answer:  √2 : 1

Q10. The volume of a right circular cone is equal to that of sphere, whose radius is half the radius of the base of the cone. What is the ration of the rhombus of the base to the height of the cone?

Options:

1. 1 : 4
2. 1 : 2
3. 4 : 1
4. 2 : 1

Correct answer: 2 : 1

Q11. For all ∞ts,(i = 1,2,3,…,20) lying between 0° and 90°, it is given that cos ∞1 + cos ∞2 + cos ∞3 + …..+ cos ∞20 = 20
What is the value of  (∞1 + ∞2 + ∞3 + …..+ ∞20 ) ?

Options:

1. 0°
2. 20°
3. 900°
4. 1800°

Correct answer: 0°

Q12. An inlet pipe can fill a tank in 10 hours and an outlet pipe can empty the completely filled tank in 20 hours. Both the pipes are opened at 6.30 a.m. When will the tank get filled ?

Options:

1. 1 a.m. next day
2. 2 a.m. next day
3. 12.00 midnight
4. 2.30 a.m. next day

Correct answer: 2.30 a.m. next day

Q13. If (a + b + 4){(a + b)} – 4ab = 0, and a ≠ -4, b ≠ -4, then {1/(a + b + 4)117 2-234 } is equal to:

Options:

1. 1/ 2117
2. 0
3. -1/2234
4. 1/4117

Correct answer: 0

Q14. A man loses 20% by selling an article for Rs.96. For what amount should he have sold the article to gain 15%?

Options:

1. Rs.138
2. Rs.120
3. Rs.140
4. Rs.115

Correct answer: Rs.138

Q15.  For 0°< θ < 90°, tanθ + cotθ = 2. is equal to:

Options:

1. 45°
2. 60°
3. 0°
4. 30°

Correct answer: 45°

Q16. The chords, AB and CD of circle meet at a point O, outside the circle. It is given that AB = 7 cm, CD = 4 cm, OB = 5 cm . What is the length of OD ?

Options:

1. 10 cm
2. 7.5 cm
3. 6 cm
4. 5 cm

Correct answer: 6 cm

Q17. The average of a series of 21 members is equal to 43. The average of the first eleven of them is 33. The average of the last eleven numbers is 53. The eleventh number of the series is:

Options:

1. 47
2. 43
3. 33
4. 46

Correct answer: 43

Q18. The given Bar Graph presents the sale of a particular brand of car by three showrooms, A,B and C (in multiples of 100) during the months Jan, Feb, mar and Apr, 2016

If the cars sold by A and B all found to be in perfect order, but the cars sold by C were found to be defective to the extent of 15%, 10%, 8% and 6%, respectively in Jan, Feb, Mar and Apr 2016, then what is the ratio of non-defective cars sold by C to that of all cars sold by A and B during Jan-Mar 2016?

Options:

1. 117 : 1400
2. 384 : 1385
3. 489 : 1300
4. 255 : 1348

Correct answer: 489 : 1300

Q19. What is the ratio between the fourth proportional of 3, 4, 9 and the mean proportional between 2 and 98 ?

Options:

1. 7 : 8
2. 8 : 7
3. 6 : 7
4. 7 : 6

Correct answer: 6 : 7

Q20. The perimeter of ∠ABC is 24 cm and its side, BC = 9 cm. AD is the bisector of ∠BAC, while I is the incentre. AI : ID is equal to:

Options:

1. 5 : 3
2. 5 : 2
3. 3 : 2
4. 7 : 5

Correct answer: 5 : 3

Q21. A train goes from P to Q with a speed u km/h, then from Q to R () with a speed 3u km/h, and returns from R to P with a speed u/2 km/h. What is the average speed (in km/h) of the train for the entire journey starting from P and back to P?

Options:

1. 18u/23
2. 16u/23
3. 3u/2
4. 4u/3

Correct answer:  18u/23

Q22. If (1.25)(1 – 6.4 X 10-5) = 1.2496 + a, then a is equal to:

Options:

1. 0.00016
2. 0.0032
3. 0.00032
4. 0.0016

Correct answer: 0.00032

Q23. 23 ÷ {3/7 of 14/5 x 8/3 (7/2 – 13/6)} is:

Options:

1. 2
2. 1
3. 1/3
4. 2/3

Correct answer: 1

Q24. The given Bar Graph presents the sale of a particular brand of car by three showrooms, A,B and C (in multiples of 100) during the months Jan, Feb, mar and Apr, 2016

If the cars sold by A and B all found to be in perfect order, but the cars sold by C were found to be defective to the extent of 15%, 10%, 8% and 6%, respectively in Jan, Feb, Mar and Apr 2016. what is the percentage defective cars sold by all showrooms during Apr, 2016?

Options:

1. 23/3
2. 10/7
3. 40/9
4. 22/9

Correct answer: 10/7

Q25. For a number, greater than one, the difference between itself and its reciprocal is 20% of the sum of itself and its reciprocal. By how much percentage () is the square of the number less than its cube?

Options:

1. 81
2. 18
3. 33
4. 122

Correct answer: 18

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *