11 July 2019 – Afternoon-Shift (General Awareness)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 11 JULY 2019”

Afternoon-Shift (General Awareness)


Q1. As of May 2019, who is the CEO of Google?

Options:

1. Satya Nadella
2. Vinod Khosla
3. Jan Koum
4. Sundar Pichai

Correct answer: Sundar Pichai

Q.2 Which of the following is NOT a type of loan available under the Pradhan Mantri MUDRA Yojana?

Options:

1. Purush
2. Tarun
3. Kishore
4. Shishu

Correct answer:  Purush

Q3. With reference to the banking system of India, what does NEFT stand for?

Options:

1. National Electronic Funds Transfer
2. National Electronic Finance Transfer
3. National Equity Finance Transfer
4. National Equity Funds Transferaction

Correct answer:  National Electronic Funds Transfer

Q4. Which of the following is NOT a classical language of India?

Options:

1. Telugu
2. Odia
3. Kannada
4. Pali

Correct answer: Pali

Q5. Sariska Tiger Reserve is located in __________.

Options:

1. Madhya Pradesh
2. Maharashtra
3. Rajasthan
4. Uttarakhand

Correct answer:  Rajasthan

Q6. Which of the following decisions was taken in the first cabinet meeting of the Narendra Modi 2.0 Government?

Options:

1. Announcement of new employment policy
2. Disinvestment of 10 key PSUs
3. Scholarship to wards of martyred state police officials
4. ExpOptions:ion of Ayushman Bharat Program

Correct answer: Scholarship to wards of martyred state police officials

Q7. DhanuYatra’ is an annual open air theatrical performance celebrated in ______.

Options:

1. Gujarat
2. Odisha
3. Uttarakhand
4. Assam

Correct answer: Odisha

Q8. Who among the following is a famous Snooker player in India?

Options:

1. Prajnesh Gunneswaran
2. Vimal Kumar
3. Sharath Achanta
4. Pankaj Advani

Correct answer:  Pankaj Advani

Q9. India successfully test-fired ‘Nirbhay’ in April 2019. It is a/an ______.

Options:

1. Supersonic missile
2. TrOptions:-sonic missile
3. Sub-sonic missile
4. Hypersonic missile

Correct answer: Sub-sonic missile

Q10. Which of the following rivers is a left bank tributary of Ganga?

Options:

1. Son
2. Ken
3. Gandak
4. Betwa

Correct answer: Gandak

Q11. Who is the author of the book ‘The Idea of India’?

Options:

1. Amitav Ghosh
2. Girish Kuber
3. Sunil Khilnani
4. Amartya Sen

Correct answer: Sunil Khilnani

Q12. Who among the following was known as ‘Devanam Piya’?

Options:

1. Amoghavarsha
2. Kharavela
3. Ashoka
4. Kanishka

Correct answer:  Ashoka

Q13. The famous Civil Rights activist Iromn Chanu Sharmila belongs to which of the following states of India?

Options:

1. Manipur
2. Tripura
3. Himachal Pradesh
4. Assam

Correct answer:  Manipur

Q14. Who among the following discovered the circulation of blood?

Options:

1. Van Leeuwenhock
2. Florence Rena Sabin
3. Ernest Heinrich Weber
4. William Harvey

Correct answer:  William Harvey

Q15. Netaji Subhash National Institute of Sports is located in ______.

Options:

1. Cuttack
2. Agartal
3. Patiala
4. Karnal

Correct answer: Patiala

Q16. Daringbadi hill station is located in ______.

Options:

1. Madhya Pradesh
2. Jharkhand
3. West Bengal
4. Odisha

Correct answer: Odisha

Q17. In 1974, the first nuclear test of Pokhran was code named as:

Options:

1. Blessing Buddha
2. Laughing Buddha
3. Dancing Buddha
4. Smiling Buddha

Correct answer:  Smiling Buddha

Q18. Who became the acting prime minister of India after the death of Jawaharlal Nehru in 1964?

Options:

1. Gulzarilal Nanda
2. V P Singh
3. Charan Singh
4. Morarji Desai

Correct answer:  Gulzarilal Nanda

Q19. In May 2019, scientists from Council of Scientific & Industrial Research’s (CSIR)-Centre for Cellular and Molecular Biology in Hyderabad, for the first time, sequenced the entire genome of ______.

Options:

1. Nilgiri Tahr
2. Asiatic Lion
3. Lion-tailed Macaque
4. Elephant

Correct answer:  Asiatic Lion

Q20. In the context of the Internet, what does IP stand for?

Options:

1. Internet Protocol
2. Intra Propaganda
3. Internet Proposal
4. Intra Protocol

Correct answer:  Internet Protocol

Q21. Which of the following is an igneous rock?

Options:

1. Marble
2. Slate
3. Granite
4. Limestone

Correct answer:  Granite

Q22. Which of the following trains entered its 90th year of service on 1st June 2019?

Options:

1. Deccan Queen
2. The Golden Chariot
3. Deccan Odyssey
4. Palace On Wheels

Correct answer:  Deccan Queen

Q23. The 1982 Asian Games were hosted by ______.

Options:

1. South Korea
2. India
3. Pakistan
4. Saudi Arabia

Correct answer:  India

Q24. Silappadikaram’ is a Tamil epic that was written by ______.

Options:

1. Avvaiyar
2. Ilango Adigal
3. Thiruvalluar
4. Sattanar

Correct answer: Ilango Adigal

Q25. Which of the following hormones is known to be helpful in coping with stress?

Options:

1. Melatonin
2. Calcitonin
3. Testosterone
4. Serotonin

Correct answer:  Serotonin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *