11 July 2019 – Afternoon-Shift (English Language)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 11 JULY 2019”

Afternoon-Shift (English Language)


Q1. Select the most appropriate antonym of the given word.
GAUNT

Options:

1. plump
2. bent
3. lean
4. old

Correct answer: plump

Q2. Select the most appropriate word to fill in the blank.
A fresh interest rate cut by the Reserve Bank of India would largely ______ on how the monsoon turns out in the months ahead.

Options:

1. define
2. demonstrate
3. depend
4. determine

Correct answer: depend

Q3. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Today flax is used to make fine linen fabric.
B. The Neolithic man first clad himself with animal skins.
C. He also used flax which had a good fibre for making cloth.
D. But in those days cloth made of flax must have been very rough.

Options:

1. CADB
2. BDAC
3. DABC
4. BCDA

Correct answer: BCDA

Q4. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
The government has adopted a tough stance with respect of terror and security.

Options:

1. with respect to
2. in respect of
3. No improvement
4. about respect to

Correct answer: with respect to

Q5. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
be an open book

Options:

1. one who has written an examination without preparation
2. one who advises others to be frank and unsecretive
3. one who is fond of reading even when travelling
4. one about whom it is easy to know everything

Correct answer:  one about whom it is easy to know everything

Q6. Select the correctly spelt word.

Options:

1. tantative
2. remunerative
3. substentive
4. speculetive

Correct answer: remunerative

Q7. Select the most appropriate word for the given group of words
A strong and fast moving stream of water

Options:

1. torrent
2. trickle
3. rivulet
4. creek

Correct answer: torrent

Q8. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Baskets and carts flooded the street turning it into a mobile market.
B. Hearing their cries people with bags started coming out from their houses.
C. Suddenly the street came alive.
D. From one end to the other cries of the vendors rent the air.

Options:

1. DACB
2. ABDC
3. CADB
4. CBAD

Correct answer: CADB

Q9. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error.
The little boy was so busy playing with his toy train that he do not even look up at us.

Options:

1. he do not even
2. busy playing with
3. look up at us
4. his toy train

Correct answer:  he do not even

Q10. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
After going through their brochure I has decided to make a donation to help their campaign.

Options:

1. No improvement
2. I decided for making a donation to help
3. I decided to make a donation to help
4. I decide to make a donation for helping

Correct answer:  I decided to make a donation to help

Q11. Select the most appropriate meaning of the given idiom in a nutshell

Options:

1. express very briefly
2. put everything in a shell
3. packed very tightly
4. add nuts into something

Correct answer:  express very briefly

Q12. Select the most appropriate word for the given group of words
A game in which no one wins

Options:

1. feat
2. conquest
3. triumph
4. draw

Correct answer: draw

Q13. Select the correct passive form of the given sentence.
The cyclone has damaged several crops.

Options:

1. Several crops have been damaged by the cyclone.
2. Several crops are being damaged by the cyclone.
3. Several crops have damaged the cyclone.
4. Several crops had been damaged by the cyclone.

Correct answer:  Several crops have been damaged by the cyclone.

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

With the groundwater table receding alarmingly, an ostrich mentality will only increase water woes. Deficit rainfall (1) ______ indiscriminate extraction of ground water (2) ______ two major reasons for (3) ______ situation. Government must promote (4) ______ harvesting and conservation. Citizens must (5) ______ learn to use water judiciously or else the State will run out of water like Cape Town.

Q14. Select the most appropriate option to fill in blank No.1.

Options:

1. unless
2. also
3. and
4. but

Correct answer: and

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

With the groundwater table receding alarmingly, an ostrich mentality will only increase water woes. Deficit rainfall (1) ______ indiscriminate extraction of ground water (2) ______ two major reasons for (3) ______ situation. Government must promote (4) ______ harvesting and conservation. Citizens must (5) ______ learn to use water judiciously or else the State will run out of water like Cape Town.

Q15. Select the most appropriate option to fill in blank No.2.

Options:

1. is
2. was
3. be
4. are

Correct answer: are

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

With the groundwater table receding alarmingly, an ostrich mentality will only increase water woes. Deficit rainfall (1) ______ indiscriminate extraction of ground water (2) ______ two major reasons for (3) ______ situation. Government must promote (4) ______ harvesting and conservation. Citizens must (5) ______ learn to use water judiciously or else the State will run out of water like Cape Town.

Q16. Select the most appropriate option to fill in blank No.3.

Options:

1. those
2. a
3. their
4. the

Correct answer:  the

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

With the groundwater table receding alarmingly, an ostrich mentality will only increase water woes. Deficit rainfall (1) ______ indiscriminate extraction of ground water (2) ______ two major reasons for (3) ______ situation. Government must promote (4) ______ harvesting and conservation. Citizens must (5) ______ learn to use water judiciously or else the State will run out of water like Cape Town.

Q17. Select the most appropriate option to fill in blank No.4.

Options:

1. crop
2. seed
3. water
4. soil

Correct answer: water

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

With the groundwater table receding alarmingly, an ostrich mentality will only increase water woes. Deficit rainfall (1) ______ indiscriminate extraction of ground water (2) ______ two major reasons for (3) ______ situation. Government must promote (4) ______ harvesting and conservation. Citizens must (5) ______ learn to use water judiciously or else the State will run out of water like Cape Town.

Q18. Select the most appropriate option to fill in blank No.5.

Options:

1. although
2. also
3. already
4. anyhow

Correct answer:  also

Q19. Select the most appropriate synonym of the given word.
CAMOUFLAGE

Options:

1. exhibit
2. expose
3. divulge
4. disguise

Correct answer:  disguise

Q20. Select the wrongly spelt word.

Options:

1. oppurtunity
2. opposition
3. opulence
4. oppression

Correct answer:  oppurtunity

Q21. Select the most appropriate antonym of the given word.
VIRULENT

Options:

1. dangerous
2. powerful
3. lethal
4. amicable

Correct answer: amicable

Q22. Select the most appropriate word to fill in the blank.
The pilgrims grew increasingly aware of the ______ of sacred Buddhist texts in the Chinese language and decided to travel to India in search of them.

Options:

1. persistence
2. paucity
3. preference
4. parity

Correct answer:  paucity

Q23. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error.
We will use enamel paint on this wall because it gives a best finish.

Options:

1. because it gives
2. a best finish
3. enamel paint on this wall
4. We will use

Correct answer:  a best finish

Q24. Select the correct indirect form of the given sentence.
Mahesh said to the interviewer, “Sir, I was in charge of the production unit at my previous office.”

Options:

1. Mahesh told the interviewer I was in charge of the production unit at his previous office.
2. Mahesh told the interviewer that he had been in charge of the production unit at his previous office.
3. Mahesh told the interviewer that Sir was in charge of the production unit at my previous office.
4. Mahesh told the interviewer you were in charge of the production unit at my previous office.

Correct answer: Mahesh told the interviewer that he had been in charge of the production unit at his previous office.

Q25. Select the most appropriate synonym of the given word.
MINIATURE

Options:

1. gigantic
2. colossal
3. mammoth
4. diminutive

Correct answer: diminutive

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *