10 July 2019 – Afternoon Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 10 JULY 2019”

Afternoon Shift (Quantitative Aptitude)

Q1. ABCDEFGH is a regular octagon inscribed in a circle with centre at O. The ratio of ∠OAB to ∠AOB  is equal to:

Options:

1. 8 : 3
2. 3 : 2
3. 4 : 3
4. 3 : 1

Correct Answer: 3 : 2

2. A borrows a sum of Rs. 2000 from his friend B on 31 December 2011 on the condition that he will return the same after one year with simple interest at 8% per annum. However, A get into a position of returning the money on 1 July 2012. How much amount he has to return to B?

Options:

1. 2088
2. 2200
3. 2070
4. 2080

Correct Answer: 2080

Q3. Θ being an acute angle, it is given that sec2Θ + 4tan2Θ = 6. What is the value of Θ ?

Options:

1. 0°
2. 45°
3. 60°
4. 30°

Correct Answer: 45°

Q4. If a + b – c = 12 and a2 + b2 + c2 = 110, then which among the following relations is true?

(p) ab + bc + ca = 34,
(q) ab + bc – ca = 17,
(r) ab – bc + ca = 17,
(s) ab – bc – ca = 17

Options:

1. (s)
2. (q)
3. (p)
4. (r)

Correct Answer: (s)

Q5. Fill in the Blank.
The average of first 101 _______ numbers is equal to 102.

Options:

1. even
2. odd
3. perfect square
4. natural

Correct Answer: even

Q6. By selling an article for Rs. 144, a shopkeeper loses 28%. What should be the selling price for bringing down the loss to 14%?

Options:

1. 172
2. 180
3. 176
4. 178

Correct Answer: 172

Q7. a1/3 + b1/3 + c1/3 = 0, then (a + b + c)6 is equal to:

Options:

1. 81 a2b2c2
2. 729 abc
3. 729 a2b2c2
4. 81 abc

Correct Answer: 729 a2b2c2

Q8. Which among the following number is exactly divisible by 11, 13 and 7?

(a) 624613
(b) 624624
(c) 624635
(d) 624646

Options:

1. (d)
2. (b)
3. (a)
4. (c)

Correct Answer: (b)

Q9. A shopkeeper normally allows a discount of 10% on the marked price of each article. During a sale season, he decides to give two more discounts, the first being at a rate of 50% of the original and the second at a rate of 40% of the first. What is the percentage rate of the equivalent single discount?

Options:

1. 13.27
2. 16.21
3. 11.25
4. 14.85

Correct Answer: 16.21

Q10. Rs. 10,000/- has to be distributed among 3 craftsmen, 5 helpers and 6 labourers such that each helper receives the amount twice as much as a labourer receives and each craftsman receives the amount thrice as much as a labourer receives. What is the amount received by the three craftsmen?

Options:

1. 4000
2. 2400
3. 2700
4. 3600

Correct Answer: 3600

Q11. The price of sugar got raised by 25%. To maintain the same level of expenses on sugar, a person reduced the consumption of sugar by 4% and also increased his expenditure on sugar by x%. The value of x is:

Options:

1. 21
2. 19.5
3. 20
4. 18

Correct Answer: 20

12. If a + 1/a, the the value of (a6 + 1/a6) is equal to:

Options:

1. 319
2. 780
3. 730
4. 322

Correct Answer: 322

Q13. A book has been co-authored by X and Y. The prices of the book in India and abroad are Rs. 800 and Rs. 1000 respectively. The royalties earned on sale in India and abroad are 10% and 16% respectively. The royalty amount is distributed among X and Y in the ratio 5 : 3. The given Bar graph presents the number of copies of the book sold in India (A) and abroad (B) during 2012-2016).

What is the difference between the royalties earned by X and Y during the years 2014 and 2015 taken together?

Options:

1. 57000
2. 57550
3. 41250
4. 41340

Correct Answer: 57000

Q14. What is the simplified value of sin321°+ cos319°/sin21°+ cos19°+ sin620°+ sin271°+ 1/sin69°cosec71°is:

Options:

1. 1
2. 2
3. 3
4. 4

Correct Answer: 2

Q15. The simplified value of 1/2 of 8/5 ÷{11/5 -(5/16 + 3/5 x 15/8 ÷ 2/3)} is:

Options:

1. 1/5
2. 2/5
3. 1
4. 4

Correct Answer:  4

Q16. Which among the following is an irrational quantity?

(a) tan30°tan60°
(b) sin 30°
(c) tan 45°
(d) cos 30°

Options:

1. (b)
2. (d)
3. (a)
4. (c)

Correct Answer: (d)

Q17. It is given that the area of a triangle is A. The values of its perimeter, in radius, circumradius and the average of the lengths of the medians are respectively, p, r, R and d. The ration A : p is equal to:

Options:

1. r : 1
2. (R : r)2 : d
3. r : 2
4. (R – r)2 : r

Correct Answer:  r : 2

Q18. Equilateral triangles are drawn on the hypotenuse and one of the perpendicular sides of a right-angled isosceles triangles. Their areas are H and A respectively. A/H is equal to:

Options:

1. 1/4
2. 1/√2
3. 1/2
4. 1/2√2

Correct Answer: 1/2

Q19. Given that the lengths of the paths of a ball thrown with different speeds by two boys are the same, if they take 0.6 sec and 1 sec respectively to cover the said length, what is the average speed of travel for the first throw, if the same for the second is 96 km/hr?

Options:

1. 100 km/hr
2. 150 km/hr
3. 160 km/hr
4. 120 km/hr

Correct Answer: 160 km/hr

Q20. A book has been co-authored by X and Y. The prices of the book in India and abroad are Rs. 800 and Rs. 1000 respectively. The royalties earned on sale in India and abroad are 10% and 16% respectively. The royalty amount is distributed among X and Y in the ratio 5 : 3. The given Bar graph presents the number of copies of the book sold in India (A) and abroad (B) during 2012-2016).

What is the total amount of royalty paid to the author during the years 2012, 2013 and 2016?

Options:

1. 272000
2. 273400
3. 316000
4. 271600

Correct Answer: 316000

Q21. Twelve sticks, each of length 1 unit, are used to form a right – angled triangle. The area of the triangle is:

Options:

1. 6 sq units
2. 4 sq units
3. 10 sq units
4. 8 sq units

Correct Answer:  6 sq units

Q22. If 40 men working 12 hrs a day can complete a work in 8 days, then how many men working 4 hrs a day can complete the same work in 16 days?

Options:

1. 54
2. 60
3. 45
4. 50

Correct Answer:  60

Q23. A book has been co-authored by X and Y. The prices of the book in India and abroad are Rs. 800 and Rs. 1000 respectively. The royalties earned on sale in India and abroad are 10% and 16% respectively. The royalty amount is distributed among X and Y in the ratio 5 : 3. The given Bar graph presents the number of copies of the book sold in India (A) and abroad (B) during 2012-2016).

What is the ratio of royalties earned in the following cases – By X for sale of book in India in 2013 and 2014 and by Y for sale of book in Abroad in 2015 and 2016 ?

Options:

1. 62 : 117
2. 63 : 130
3. 64 :135
4. 65 : 138

Correct Answer: 65 : 138

Q24. Two circles of diameters 2 cm and 5.6 cm are such that the distance between their centre is 8.2 cm. What is the length of a common tangent to the circles that does not intersect the line joining the centre?

Options:

1. 8 cm
2. 7.2 cm
3. 6.4 cm
4. 8.4 cm

Correct Answer: 8 cm

Q25. A book has been co-authored by X and Y. The prices of the book in India and abroad are Rs. 800 and Rs. 1000 respectively. The royalties earned on sale in India and abroad are 10% and 16% respectively. The royalty amount is distributed among X and Y in the ratio 5 : 3. The given Bar graph presents the number of copies of the book sold in India (A) and abroad (B) during 2012-2016).

What is the total numbers of the copies of the book sold in India during 2012-2015?

Options:

1. 1600
2. 1400
3. 1800
4. 2000

Correct Answer: 1400

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *