10 July 2019 – Afternoon Shift (English Language)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 10 JULY 2019”

Afternoon Shift (English Language)

Q1. Select the most appropriate meaning of the given idiom
put your best foot forward

Options:

1. walk very cautiously
2. check every step
3. take care to dress well
4. try as hard as one can

Correct Answer:  try as hard as one can

Q2. Select the most appropriate meaning of the given idiom
at snail’s pace

Options:

1. do something very slowly
2. do something very carefully
3. keep your moves secret
4. be very persistent

Correct Answer: do something very slowly

Q3. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Today, he is popular for creating scaled-down models of automobiles that are not just showpieces but are working toys.
B. “I used to ride it during playtime in the evenings as a five-year old,” recalls Arun Kumar.
C. As a kid I used to pester my parents for toy cars but my carpenter father often couldn’t afford them.
D. Then, one day he got an old tricycle from the junkyard, made three wooden wheels and fitted them to the cycle.

Options:

1. CDBA
2. BCDA
3. CADB
4. ACDB

Correct Answer: CDBA

Q4. Select the wrongly spelt word.

Options:

1. horizontal
2. bureaucrecy
3. plateau
4. fomentation

Correct Answer: bureaucrecy

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The pattern of birds flocking to Pakhal lake has been observed over several years. So far, (1) ______ than 190 bird species (2) ______ been identified and this is one of the best (3) ______ in the state for bird-watchers to (4) ______ . In fact, we can spot (5) ______ 80 species of birds in a single day.

Q5. Select the most appropriate option to fill in blank No.1.

Options:

1. many
2. more
3. much
4. most

Correct Answer: more

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The pattern of birds flocking to Pakhal lake has been observed over several years. So far, (1) ______ than 190 bird species (2) ______ been identified and this is one of the best (3) ______ in the state for bird-watchers to (4) ______ . In fact, we can spot (5) ______ 80 species of birds in a single day.

Q6. Select the most appropriate option to fill in blank No.2.

Options:

1. is
2. has
3. have
4. are

Correct Answer: have

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The pattern of birds flocking to Pakhal lake has been observed over several years. So far, (1) ______ than 190 bird species (2) ______ been identified and this is one of the best (3) ______ in the state for bird-watchers to (4) ______ . In fact, we can spot (5) ______ 80 species of birds in a single day.

Q7. Select the most appropriate option to fill in blank No.3.

Options:

1. lake
2. place
3. places
4. sanctuary

Correct Answer: places

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The pattern of birds flocking to Pakhal lake has been observed over several years. So far, (1) ______ than 190 bird species (2) ______ been identified and this is one of the best (3) ______ in the state for bird-watchers to (4) ______ . In fact, we can spot (5) ______ 80 species of birds in a single day.

Q8. Select the most appropriate option to fill in blank No.4.

Options:

1. visits
2. visited
3. visit
4. visiting

Correct Answer: visit

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

The pattern of birds flocking to Pakhal lake has been observed over several years. So far, (1) ______ than 190 bird species (2) ______ been identified and this is one of the best (3) ______ in the state for bird-watchers to (4) ______ . In fact, we can spot (5) ______ 80 species of birds in a single day.

Q9. Select the most appropriate option to fill in blank No.5.

Options:

1. any
2. around
3. near
4. between

Correct Answer: around

Q10. Select the most appropriate synonym of the given word.
RADIANCE

Options:

1. depth
2. redness
3. sparkle
4. dryness

Correct Answer: sparkle

Q11. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. As man’s intelligence grew so did his power.
B. This intelligence made him cleverer and stronger than enormous animals which would otherwise have destroyed him.
C. The chief difference between man and the other animals was the intelligence of man.
D. Combining intelligence with power, man developed weapons to fight his enemies.

Options:

1. CBAD
2. ACDB
3. DABC
4. BCDA

Correct Answer: CBAD

Q12. Select the most appropriate word to fill in the blank
The Board of Directors of the pharma company has approved the ______ of investment limits in its wholly- owned subsidiary.

Options:

1. enforcement
2. enhancement
3. entrenchment
4. enchantment

Correct Answer: enhancement

Q13. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
Durga is now the Executive Vice- President of the company with a responsibility to marketing for the entire northern zone.

Options:

1. with the responsibility of marketing
2. with a responsibility by marketing
3. No improvement
4. with responsibility from marketing

Correct Answer: with the responsibility of marketing

Q14. Select the most appropriate antonym of the given word.
SHALLOW

Options:

1. slight
2. crooked
3. narrow
4. deep

Correct Answer: deep

Q15. Select the most appropriate word for the given group of words.
A person or thing that has the same name as another

Options:

1. pseudonym
2. namesake
3. relative
4. successor

Correct Answer: namesake

Q16. Select the correct indirect form of the given sentence.
“Don’t park here,” the policeman said to them.

Options:

1. Don’t park here he said to the policeman.
2. The policeman ordered them not to park here.
3. The policeman said to them not to park here.
4. The policeman ordered them not to park there.

Correct Answer: The policeman ordered them not to park there.

Q17. Select the most appropriate synonym of the given word.
RECAPITULATION

Options:

1. prominence
2. summary
3. movement
4. readiness

Correct Answer: summary

Q18. Select the most appropriate word to fill in the blank
The ______ of ancient scientists often made up for the lack of proper equipment.

Options:

1. anxiety
2. dedication
3. creation
4. concern

Correct Answer: dedication

Q19. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error.
Deepak said he would pack few things he had and vacate the hostel room the next day.

Options:

1. and vacate the hostel room
2. the next day
3. Deepak said he would pack
4. pack few things he had

Correct Answer: pack few things he had

Q20. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
“I’m afraid I must left now,” said the guest after the inaugural function was over.

Options:

1. I’m afraid I can left now
2. No improvement
3. I’m afraid I has to be leaving now
4. I’m afraid I must leave now

Correct Answer: I’m afraid I must leave now

Q21. Select the most appropriate antonym of the given word.
RANDOM

Options:

1. irregular
2. casual
3. specific
4. formal

Correct Answer: specific

Q22. Select the correct passive form of the given sentence.
His mother gave him a note for his teacher.

Options:

1. He is given a note for his teacher by his mother.
2. He had been given a note for his teacher by his mother.
3. His teacher was given a note for his mother.
4. He was given a note for his teacher by his mother.

Correct Answer: He was given a note for his teacher by his mother.

Q23. Select the most appropriate word for the given group of words.
Able to adapt to many different functions or activities

Options:

1. versatile
2. expert
3. deputy
4. surrogate

Correct Answer: versatile

Q24. Identify the segment in the sentence which contains the grammatical error.
Even Sharat tried his best, he could not clear all the examination papers in one attempt.

Options:

1. he could not clear
2. in one attempt
3. Even Sharat tried his best
4. all the examination papers

Correct Answer: Even Sharat tried his best

Q25. Select the correctly spelt word.

Options:

1. comemorate
2. commemmorate
3. commemorete
4. commemorate

Correct Answer: commemorate

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *