09 July 2019 – Evening-Shift (Reasoning)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 09 JULY 2019”

Evening-Shift (Reasoning)


Q1. Sona is sister of Ramesh and daughter of Mohit. Rama is wife of Mohit and Mother of Prabhat. How Ramesh is related to Prabhat?

Options :

1. Father
2. Son
3. Brother
4. Cousin

Correct answer:  Brother

Q2. In a code language, MYCOLOGY is written as PBFRORJV. How will AMMONIA be written as in that language?

Options :

1. DPQRQLD
2. DPPRQLX
3. CPPSQJX
4. DPJRQLX

Correct answer: DPPRQLX

Q3. Select the figure that will come next in the following figure series.

Q4. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair.
Important : Essential

Options :

1. Never : Always
2. Up : Down
3. Pick : Drop
4. Awful : Horrible

Correct answer: Awful : Horrible

Q5. Select the Venn diagram that best illustrates the relationship between the following classes.
Doctors, Males, Brothers

Q6. What will be the day of the week on 15 August 2021?

Options :

1. Monday
2. Wednesday
3. Sunday
4. Saturday

Correct answer: Sunday

Q7. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
(16, 4, 80 )

Options :

1. (6, 4, 40 )
2. (13, 5, 78 )
3. (5, 5, 70 )
4. (11, 7, 77 )

Correct answer: (13, 5, 78 )

Q8. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

Options :

1. NPR
2. HJL
3. BDF
4. SUV

Correct answer: SUV

Q9 . A paper is folded and cut as shown in the following problem figure (X, Y and Z). Select the answer figure that depicts how the paper will appear when unfolded.

Q10. Select the correct mirror image of the given figure when the mirror is placed at the bottom of the figure.

Q11. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is different. Pick the number that is different from the rest.

Options :

1. 73
2. 71
3. 87
4. 59

Correct answer: 87

Q12. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series.
OL, QO, __, UU, WX

Options :

1. RS
2. SU
3. ST
4. SR
Correct answer: SR

Q13. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
(7, 4, 65 )

Options :

1. (5, 4, 41 )
2. (6, 4, 70 )
3. (9, 6, 80 )
4. (11, 8, 105 )

Correct answer: (5, 4, 41 )

Q14. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair.
13 : 65

Options :

1. 12 : 45
2. 17 : 42
3. 19 : 95
4. 21 : 85

Correct answer:  19 : 95

Q15. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different.
Pick the odd word out.

Options :

1. Cow
2. Wolf
3. Goat
4. Cat

Correct answer:  Wolf

Q16. These different positions of the same dice are shown. Select the option that will be opposite to the face having ‘$’.

Options :

1. #
2. €
3. ©
4.  &

Correct answer:

Q17. Which two signs and two numbers should be interchanged in the following equation to make it correct?
18 + 25 – 10 × 10 ÷ 5 = 203

Options :

1. + and – , 18 and 25
2. + and ÷ , 18 and 5
3. × and – , 18 and 25
4. × and ÷ , 25 and 5

Correct answer:  × and – , 18 and 25

Q18. Select the option in which the given figure X is embedded. (Rotation not allowed)

Q19. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster.
Ginger : Stem : : Chilli : ?

Options :

1. Fruit
2. Root
3. Flower
4. Stem

Correct answer: Fruit

Q20. Which number will replace the question mark (?) in the following series?
6, 10, 26, 62, ?

Options :

1. 92
2. 126
3. 216
4. 112

Correct answer: 126

Q21. Three statements are given, followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:
All eggs are hens.
All hens are birds.
All birds are crows.

Conclusions:
I. All eggs are crows.
II. All hens are crows.
III. Some crows are birds.

Options :

1. Only conclusion II and III follow.
2. Only conclusion I and II follow.
3. All conclusions I, II and III follow.
4. Only conclusion I follows.

Correct answer:  All conclusions I, II and III follow.

Q22. Arrange the following words in a logical and meaningful order.

1. Childhood
2. Adulthood
3. Infancy
4. Adolescence
5. Senility

Options :

1. 4, 5, 1, 3, 2
2. 5, 3, 1, 4, 2
3. 3, 1, 4, 2, 5
4. 3, 2, 4, 1, 5

Correct answer: 3, 1, 4, 2, 5

Q23. How many triangle are present in the following figure?


Options :

1. 9
2. 13
3. 10
4. 12

Correct answer: 10

Q24. ‘Lizard’ is related to ‘Reptiles’ in the same way as ‘Toad’ is related to ‘____’.

Options :

1. Vertibreta
2. Reptiles
3. Mammals
4. Amphibians

Correct answer: Amphibians

Q25. If RUBY is coded as 264 and PAY is coded as 126, then how will RUPAY be coded as?

Options :

1. 81
2. 145
3. 375
4. 405

Correct answer: 405

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *