08 July 2019 – Evening-Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 08 JULY 2019”

Evening-Shift (Quantitative Aptitude)


Q1. If each side of a rectangle is decreased by 13%, then its area will decrease by:

1. 21.69%
2. 26%
3. 13%
4. 24.31%

Correct answer: 24.31%

Q2. The average age of fifteen persons is 32 years. If two more persons are added then the average is increased by 3 years.
The new persons have an age difference of 9 years between them. The age (in years) of the elder among the new persons
is:

Options:

1. 58
2. 50
3. 53
4. 62

Correct answer: 62

Q3.The compound interest on a certain sum of money at 21% for 2 years is 29,282. Its simple interest (in Rs) at the same rate and for the same period is:

Options:

1. 8,400
2. 8,000
3. 8,750
4. 8,500

Correct answer: 8,400

Q4. If cos x = -√3/2 and π<x< 3π/2, then the value of 2cot²x — 3sec²x is:

Options:

1. 4
2. 2
3. 8
4. 6

Correct answer: 2

Q5. The given Bar Graph presents the number of students of two school for six years.

what is the average (Correct to two decimal places) of total students in schools A and B taken together during the six year period ?

Options:

1. 1331.67
2. 1133.57
3. 1221.67
4. 1122.57

Correct answer: 1331.67

Q6. If  x4 + x¯4 = 47,(x > 0), then the value of (2x-3)² is:

Options:

1. 5
2. 3
3. 4
4. 2

Correct answer: 5

Q 7. A earns Rs.640 per day and works for 8 hours. B earns Rs.360 per day and works for 6 hours. The ratio of per day wages of
A to that of B is:

Options:

1. 5:4
2. 16:9
3. 9:16
4. 4:5

Correct answer: 16:9

Q8. The given Bar Graph presents the number of students of two school for six years.

In which year, the percentage increase in the number of total students in schools A and B taken together is the highest in comparison to its previous year?

Options:

1. 2009
2. 2012
3. 2010
4. 2011

Correct answer: 2009

Q9. The distance between the centres of two circles of radius 3 cm and 2 cm is 13 cm. The length (in cm) of a transverse common tangent is:

Options:

1. 10
2. 6
3. 12
4. 8

Correct answer: 12

Q10. A and B can complete a piece of work in 15 days and 10 days respectively. They got a contract to complete the work for Rs.75000. The share of B (in Rs) in the contracted money will be:

Options:

1. 40,000
2. 35,000
3. 30,000
4. 45,000

Correct answer: 45,000

Q11. Let ∠ABC ∠QPR and ar(∠ABC) / ar(∠PQR) = 4/25. If AB = 12 cm, BC = 8cm and AC = 9 cm, then PR is equal to:

Options:

1. 18
2. 17.5
3. 15
4. 20

Correct answer: 20

Q12. The sum of the salaries of A and B together is Rs 45000. A spends 85% of his salary and B, 70% of his salary. If now their savings are the same, what is B’s salary (in Rs)?

Options:

1. 12,600
2. 30,000
3. 18,000
4. 15,000

Correct answer: 15,000

Q13. In ∠ABC, the bisectors of ∠B and ∠C meet at O, inside the triangle. If∠BOC = 106°, then the measure of ∠A is:

Options:

1. 84°
2. 106°
3. 32°
4. 16°

Correct answer: 32°

Q14.The ratio between the speeds of two trains is 2 : 5. If the first train runs 350 km in 5 h, then the difference between the
speeds (in km/h) of both the trains is:

Options:

1. 305
2. 105
3. 180
4. 165

Correct answer: 105

Q15. PA and PB are the tangents to a circle with centre O, from a point P outside the circle. A and B are the points on the
circle. If ∠APB = 72°, then ∠OAB is equal to:

Options:

1. 18°
2. 36°
3. 72°
4. 24°

Correct answer: 36°

Q16. If a³ +b³ = 1344 and a+b = 28, then (a + b)² – 3ab is equal to:

Options:

1. 32
2. 16
3. 48
4. 24

Correct answer: 48

Q17.  If 4(cosec²65° — tan²25°) — sin90° — tan²63°y tan²27° = x then the value of y is:

Options:

1. -1/2
2. -1
3. 2
4. 1

Correct answer: 2

Q18. The given Bar Graph presents the number of students of two school for six years.

What is the ratio of the number of students taken together for the year 2008, 2012 and 2013 in school A to the number of students taken students taken together for the year 2008, 2012 and 2013 in school B ?

Options:

1. 153:229
2. 229:153
3. 117:101
4. 101:117

Correct answer: 229:153

Q 19. If cot θ =5x and cosec θ = 5/x (x ≠ 0), then the value of 5(x² – 1/x²) is :

Options:

1. 1/5
2. 1/2
3. -1/4
4. -1/5

Correct answer: -1/5

Q20. If x = 2+√5 then the value of (x³ – x¯³) is :

Options:

1. -76
2. 76
3. -52
4. 52

Correct answer: 76

Q21.A dealer buys an article marked at Rs.20000 with two successive discounts of 20% and 5%. He spends Rs.1800 for its repair and sells it for Rs.20000. What is his profit/loss percent (correct to two decimal places) ?

Options:

1. 76.65% loss
2. 17.65% profit
3. 23.46% profit
4. 23.64% loss

Correct answer: 17.65% profit

Q22. A man bought three articles for Rs. 3,000 each. He sold the articles respectively at 10% profit, 5% profit and 15% loss.
The total percentage profit/loss he earned is:

Options:

1. 10% loss
2. 5% loss
3. No profit no loss
4. 5% profit

Correct answer:  No profit no loss

Q23. If the seven digit number 54x29y6 (x>y) is divisible by 72, what is the value of (2x + 3y)?

Options:

1. 38
2. 23
3. 32
4. 13

Correct answer: 23

Q24. The simplified value of 46- 3/4 of 32-6 / 37 – 3/4 of (34-6) is:

Options:

1. 1
2. 19/64
3. 19/16
4. 2

Correct answer: 1

Q 25. The given Bar Graph presents the number of students of two school for six years.

In  which year the sum of the students in two schools is the highest ?

Options:

1. 2011
2. 2012
3. 2008
4. 2009

Correct answer: 2009

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *