05 July 2019 – Morning-Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 04 JULY 2019”

Morning-Shift (Quantitative Aptitude)


Q1. If 12 cot² θ- 31 cosecθ + 32 = 0, 0° < θ< 90°, then the value of sin will be:

1. 2/3 ,1/4
2. 4/5 ,3/4
3. 5/4 ,4/3
4. 1/3 ,3/2

Correct answer:  4/5 ,3/4

Q2. A, B and C can complete a piece of work in 5, 20 and 60 days respectively. Working together, they can complete the same work in how many days?

1. 23/4
2. 15/4
3. 13/4
4. 21/4

Correct answer: 15/4

Q3. A man bought 2 articles for Rs. 3050 each. He sold one article at 10% loss and another at 20% profit. The total profit/loss percentage he earned is:

1. 10% profit
2. 5% loss
3. 10% loss
4. 5% profit

Correct answer: 5% profit

Q4. A number is decreased by 30%, then increased by 30%, then further increased by 30%. What is the net increase/decrease percent in the number (correct to the nearest integer)?

1. 19% increase
2. 18% decrease
3. 19% decrease
4. 18% increase

Correct answer: 18% increase

Q5. 9 years ago, the average age of a family of five members was 33 years. Now, three new members join whose ages are in ascending order with consecutive gaps of 8 years. If the present average age of the family is the same as it was 9 years ago, what is the age (in years) of the youngest new member?

1. 26
2. 29
3. 35
4. 17

Correct answer: 26

Q6.  In triangle ABC, D and E are two points on the sides AB and AC respectively so that DE || BC and AD/BD = 3/4. The ratio of the area of ∠ABC to the area of trapezium DECB is :

1. 96 : 121
2. 121 : 36
3. 121 : 96
4. 36 : 121

Correct answer: 121 : 96

Q7. The simplified value of
15 of 8 + 6 +[(27-3) ÷ 6 + 4] is :

1. 128
2. 130
3. 134
4. 136

Correct answer: 134

Q8. If  x4 + X¯4 = 1442, (x>0) then the value of x + x¯ is:

1.  4√10
2. 15
3. ²√10
4. ³√10

Correct answer:  ²√10

Q9. A car covers 25 km at a uniform speed. If the speed had been 8 km/h more, it would have taken 10 hours less for the same journey. What is the speed of the car (in km/h)?

1. 4
2. 2
3. 2.5
4. 3

Correct answer: 2

Q10. The given Bar Graph presents the Imports and Exports of an item (in tonnes) manufactured by a company for the five financial years, 2013-2014 to 2017-2018.

In which financial year the percentage increase in Imports and Exports taken together is the highest is the highest in comparison to its previous financial year?

1. 2015 – 2016
2. 2014 – 2015
3. 2016 – 2017
4. 2017 – 2018

Correct answer:  2016 – 2017

Q11. Three numbers are in the ratio 1/2 : 2/3 : 3/4. The difference between the greatest and the smallest number is 27. The smallest number is:

1. 54
2. 40
3. 81
4. 69

Correct answer: 69

Q12. A circle is inscribed in a triangle ABC. It touches sides AB, BC and AC at the points P, Q and R respectively. If BP = 9 cm, CQ = 10 cm and AR = 11 cm, then the perimeter (in cm) of the ∠ABC is:

1. 57.5
2. 75
3. 72.5
4. 60

Correct answer: 60

Q13. Two circles of radii 7 cm and 9 cm intersect at the points A and B. If AB = 10 cm and the distance between the centres of the circle is x cm, then the value of X is:

1. 2(√6 +√7)
2. (√6 + 7)
3. 2(√6 + √14)
4. (√6 +√14)

Correct answer:   2(√6 + √14)

Q14. If a² + b² = 135 and ab = 11, (a > 0, b > 0) then the value of (a³ + b³) is:

1. 1680
2. 1350
3. 1600
4. 1562

Correct answer: 1562

Q15. If (2x – 7)³ + (2x – 8)³ + (2x + 6)³ =
3 (2x – 7) + (2x – 8) + (2x + 6), then what is the value of x?

1. 2
2. 3
3. 4
4. 1

Correct answer: 3

Q16. A certain amount invested at a certain rate, compounded annually, grows to an amount in five years, which is a factor of 1.191016 more than to what it would have grown in three years. What is the rate percentage?

1. 6
2. 8
3. 4
4. 5

Correct answer: 6

Q17. What is the area of a rhombus (in cm²) whose side is 13 cm and the smaller diagonal is 10 cm ?

1. 392
2. 384
3. 350
4. 396

Correct answer: 384

Q18. The given Bar Graph presents the Imports and Exports of an item (in tonnes) manufactured by a company for the five financial years, 2013-2014 to 2017-2018.

What is the average of Export (in toones) during the five financial years

1. 1025.9
2. 1279.5
3. 1552.4
4. 1279.6

Correct answer: 1279.6

Q19. There was 25% off on bags. A lady bought a bag and got 20% discount for paying in cash. She paid Rs.480. What was the price tag (in Rs) on the bag?

1. 800
2. 950
3. 750
4. 825

Correct answer: 800

Q20. The given Bar Graph presents the Imports and Exports of an item (in tonnes) manufactured by a company for the five financial years, 2013-2014 to 2017-2018.

What is the ratio of total Imports to total  Exports during the five financial years ?

1. 3199 : 3073
2. 4175 : 4011
3. 3073 : 3199
4. 4011 : 4175

Correct answer: 3073 : 3199

Q21. The given Bar Graph presents the Imports and Exports of an item (in tonnes) manufactured by a company for the five financial years, 2013-2014 to 2017-2018.

In Which financial year, total of Exports and Imports is the highest ?

1. 2015 – 2016
2. 2014 – 2015
3. 2017 – 2018
4. 2016 – 2017

Correct answer: 2016 – 2017

Q22. If cosθ = 2p / p²+1,(p ≠ 0)then sin is equal to:

1. 2p / p² +1
2. p²+1/ p²-1
3. 2p / p²-1
4. p²-1/2p

Correct answer: p²+1/ p²-1

Q23. In a ∠ABC, the bisectors of ∠B and ∠C meet at point O within the triangle. If ∠BOC = 148° , then the measure of ∠A is:

1. 58°
2. 116°
3. 87°
4. 29°

Correct answer: 116°

Q24. If a 10-digit number 6220x558y2 is divisible by 88, then the value of (5x+5y) is:

1. 55
2. 45
3. 25
4. 20

Correct answer: 20

Q25. If 2 sin² θ + 5 cosθ – 4 = 0 0° < θ < 90° , then the value of cotθ + cosecθ is:

1. √3/2
2. 2/√3
3. √3
4. 3√3/2

Correct answer: √3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *