05 July 2019 – Morning Shift (General Awareness)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 05 July 2019”

Morning Shift (General Awareness)


Q1. According to Article 243 V of the Constitution of India, the minimum age requirement for becoming a member of a Municipalty is ___________.

Options:

1. 28 years
2. 21 years
3. 32 years
4. 24 years

Correct answer:  21 years

Q2. In which state is the Kamakhya Temple situated?

Options:

1. Assam
2. Arunachal Pradesh
3. Chhattisgarh
4. Jharkhand

Correct answer: Assam

Q3. Which of the following states is the biggest Jute producer in India?

Options:

1. Rajasthan
2. West Bengal
3. Karnataka
4. Nagaland

Correct answer: West Bengal

Q4. In February 2018, ________ was appointed as the first independent female director of ICC.

Options:

1. Nita Ambani
2. Indra Jai Singh
3. Indra Nooyi
4. Chanda Kochhar

Correct answer:  Indra Nooyi

Q5. Which of the following countries will host the World Leaders Conference to Combat Anti-Semitism in October 2020?

Options:

1. Sweden
2. Norway
3. Denmark
4. Belgium

Correct answer:  Sweden

Q6. Which part of the human body gets affected by the illness called osteoporosis?

Options:

1. Kidney
2. Bones
3. Lungs
4. Brain

Correct answer: Bones

Q7. When is the World Thyroid Day observed every year?

Options:

1. 25th May
2. 25th October
3. 5th September
4. 15th January

Correct answer: 25th May

Q8. What is the SI unit of electrical resistance?

Options:

1. Ohm
2. Mole
3. Volt
4. Ampere

Correct answer: Ohm

Q9. Who among the following is called the ‘father of supercomputing’?

Options:

1. Vint Cerf
2. Alan Perlis
3. Ken Thompson
4. Seymour Cray

Correct answer: Seymour Cray

Q10. In May 2019, ____________, an Indian Council of Medical Research (ICMR) professor, was awarded the ‘2019 Dr Lee Jong-wook Memorial Prize for Public Health’ at the 72nd World Health Assembly in Geneva.

Options:

1. Seema Sahay
2. Alagarasu Kalichamy
3. Balram Bhargava
4. Ajay Vir Singh

Correct answer: Balram Bhargava

Q11. The Bacille Calmette-Guerin vaccine (popularly called BCG vaccine) is a vaccine to prevent which of these diseases?

Options:

1. Polio
2. Typhoid
3. Tuberculosis
4. Jaundice

Correct answer: Tuberculosis

Q12. A company that has been founded after 2003 and that has a current valuation of more than 1 billion USD is referred to as in the industry by which term?

Options:

1. Blue Moon Startup Company
2. Unicorn Startup Company
3. 5th Gear Startup Company
4. Stratosphere Startup Company

Correct answer:  Unicorn Startup Company

Q13. Which country houses the headquarters of the intergovernmental organisation, ‘The International Bureau of Weights and Measures’?

Options:

1. France
2. Belgium
3. Switzerland
4. Austria

Correct answer: France

Q14. Which of the following airports was crowned the ‘World’s Best Airport’ for the seventh time in a row by the Skytrax World Airport Awards 2019?

Options:

1. Haneda International Airport
2. Indira Gandhi International Airport
3. Changi Airport
4. Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport

Correct answer: Changi Airport

Q15. Who among the following won an award in the ‘Best Actor (Female)’ category at the 64th Filmfare Awards held in 2019?

Options:

1. Alia Bhatt
2. Sara Ali Khan
3. Janhvi Kapoor
4. Neena Gupta

Correct answer: Alia Bhatt

Q16. Which of the districts listed as options is not one of the three districts in the Chambal division of the state of Madhya Pradesh?

Options:

1. Sheopur
2. Bhind
3. Chhindwara
4. Morena

Correct answer: Chhindwara

Q17. In which state is ‘Tarnetar’ fair celebrated annually?

Options:

1. Telangana
2. Madhya Pradesh
3. Manipur
4. Gujarat

Correct answer: Gujarat

Q18. Which of the following words was inserted in the Preamble by the 42nd Amendment of the Constitution of India?

Options:

1. Belief
2. Political
3. Integrity
4. Economic

Correct answer: Integrity

Q19. Jadugora, in Singhbhum district, Jharkhand is an important mine for which of the following?

Options:

1. Manganese
2. Emerald
3. Uranium
4. Coal

Correct answer: Uranium

Q20. Which one of the following statements about gratuity is NOT CORRECT?

Options:

1. Gratuity can be paid before the completion of five years of the death of an employee or if he has become disabled due to accident or disease.
2. Gratuity is given by the employer to his/her employee for the services rendered by him/her during the period of employment.
3. A person is eligible to receive gratuity only if he has completed minimum seven years of service with an organisation.
4. Gratuity is usually paid at the time of retirement but it can be paid before retirement provided certain conditions are met.

Correct answer: A person is eligible to receive gratuity only if he has completed minimum seven years of service with an organisation.

Q21. Who among the following Australian cricket players was NOT banned by Cricket Australia for ball tampering in 2018?

Options:

1. Cameron Bancroft
2. Steve Smith
3. Glenn Maxwell
4. David Warner

Correct answer: Glenn Maxwell

Q22. In the context of computers, what is the full form of PDF?

Options:

1. PowerPoint Document Format
2. Personal Document Format
3. Portable Document Format
4. Portable Details Format

Correct answer: Portable Document Format

Q23. Who was affectionately called ‘The Grand Old Man of India”?

Options:

1. Rajendra Prasad
2. Lal Bahadur Shastri
3. Bipin Chandra Pal
4. Dadabhai Naoroji

Correct answer: Dadabhai Naoroji

Q24. In which year was the Non-Cooperation Movement launched?

Options:

1. 1856
2. 1920
3. 1919
4. 1877

Correct answer: 1920

Q25. Who was the coach of the Indian Under-19 men’s cricket team, which won the Under-19 World Cup 2018?

Options:

1. Lalchand Rajput
2. Robin Singh
3. Rahul Dravid
4. Anil Kumble

Correct answer:  Rahul Dravid

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *