05 July 2019 – Morning Shift ( English Language)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 05 July 2019”

Morning Shift ( English Language)


Q1. Fill in the blank with the most appropriate word.
The man ______ heavy losses in his investments.

Options:

1. earned
2. incurred
3. raised
4. reaped

Correct answer: incurred

Q2. Fill in the blank with the most appropriate word.
During the curfew the army was ______ at strategic locations.

Options:

1. supplied
2. dispersed
3. employed
4. deployed

Correct answer: deployed

Q3. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
Darkness spilled like ink and began to spread at everything.

Options:

1. like ink
2. spread at everything
3. and began to
4. Darkness spilled

Correct answer: spread at everything

Q4. Select the correctly spelt word.

Options:

1. Janury
2. Novamber
3. February
4. Octuber

Correct answer: February

Q5. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. This code contains information about its nature.
B. Each living organism has a DNA code.
C. If this genetic material is altered, it would alter the organism.
D. The nature of an individual is determined by the unique genetic material in the code.

Options:

1. DBCA
2. BADC
3. DCAB
4. BCDA

Correct answer:  BADC

Q6. Select the most appropriate indirect form of the given sentence.
Seema said to her daughter, “Don’t go near the well.”

Options:

1. Seema warned her daughter not to go near the well.
2. Seema requested to her daughter to go near the well.
3. Seema told her daughter that don’t go near the well.
4. Seema said her daughter you shouldn’t go near the well.

Correct answer: Seema warned her daughter not to go near the well.

Q7. Select the most appropriate word for the group of words.
Something that catches fire easily

Options:

1. inflammable
2. infallible
3. incredible
4. inflatable

Correct answer:  inflammable

Q8. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
Despite of his efforts he couldn’t get a decent job.

Options:

1. he couldn’t get
2. a decent job.
3. his efforts
4. Despite of

Correct answer: Despite of

Q9. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. The fire destroyed many buildings which were rebuilt with red clay tiles.
B. In the year 1689, a huge fire engulfed the city.
C. Prague in the Czech Republic is known for its striking red roofs.
D. Even now, traditional red roofs are included in any repairs or new construction.

Options:

1. CADB
2. DCBA
3. BADC
4. CBAD

Correct answer: CBAD

Q10. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
Gift of the gab

Options:

1. have the ability to adapt
2. achieve sudden greatness
3. receive a precious gift
4. have the talent to speak well

Correct answer: have the talent to speak well

Q11. Identify the most appropriate option to substitute the underlined segment. If no substitution is required, select No substitution.
He persisted to do that he thought was right.

Options:

1. in doing what he thought
2. No substitution
3. for doing this which he thought
4. to do what he thinks

Correct answer: in doing what he thought

Q12. Select the most appropriate passive form of the given sentence.
She Options:wered fifty questions in one hour.

Options:

1. Fifty questions have been Options:wered by her in one hour.
2. Fifty questions were Options:wered by her in one hour.
3. Fifty questions were being Options:wered by her in one hour.
4. Fifty questions are Options:wered by her in one hour.

Correct answer: Fifty questions were Options:wered by her in one hour.

Q13. Select the most appropriate antonym of the given word.
CENSURE

Options:

1. distrust
2. shame
3. praise
4. criticism

Correct answer:  praise

Q14. Select the most appropriate antonym of the given word.
PROSPERITY

Options:

1. simplicity
2. nobility
3. affinity
4. adversity

Correct answer: adversity

Q15. Identify the most appropriate option to substitute the underlined segment. If no substitution is required, select No substitution.
We are going to have pleasure in accepting your kind invitation.

Options:

1. We are having pleasure
2. We will have a pleasure
3. No substitution
4. We have pleasure

Correct answer: We have pleasure

Q16. Select the most appropriate synonym of the given word.
STERN

Options:

1. proud
2. shrewd
3. mellow
4. strict

Correct answer: strict

Q17. Select the wrongly spelt word.

Options:

1. nurture
2. particle
3. consize
4. discern

Correct answer: consize

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

In July, 1937, the Japanese used an incident to provoke a war. They (1) ______ China and occupied a major portion (2) ______ it. Chinese and Japanese (3) ______ clashed in northern China, throwing the entire country into (4) ______. Millions of people were shot (5) ______ death.

SubQuestion No : 18
Q18. Select the most appropriate option to fill in blank number 1

Options:

1. included
2. invaded
3. persuaded
4. extended

Correct answer: invaded

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

In July, 1937, the Japanese used an incident to provoke a war. They (1) ______ China and occupied a major portion (2) ______ it. Chinese and Japanese (3) ______ clashed in northern China, throwing the entire country into (4) ______. Millions of people were shot (5) ______ death.

SubQuestion No : 19
Q19. Select the most appropriate option to fill in blank number 2

Options:

1. for
2. of
3. from
4. by

Correct answer: of

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

In July, 1937, the Japanese used an incident to provoke a war. They (1) ______ China and occupied a major portion (2) ______ it. Chinese and Japanese (3) ______ clashed in northern China, throwing the entire country into (4) ______. Millions of people were shot (5) ______ death.

SubQuestion No : 20
Q20. Select the most appropriate option to fill in blank number 3

Options:

1. caravOptions:
2. crowds
3. mobs
4. troops

Correct answer:  troops

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

In July, 1937, the Japanese used an incident to provoke a war. They (1) ______ China and occupied a major portion (2) ______ it. Chinese and Japanese (3) ______ clashed in northern China, throwing the entire country into (4) ______. Millions of people were shot (5) ______ death.

SubQuestion No : 21
Q21. Select the most appropriate option to fill in blank number 4

Options:

1. tranquility
2. peace
3. turmoil
4. progress

Correct answer:  turmoil

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

In July, 1937, the Japanese used an incident to provoke a war. They (1) ______ China and occupied a major portion (2) ______ it. Chinese and Japanese (3) ______ clashed in northern China, throwing the entire country into (4) ______. Millions of people were shot (5) ______ death.

SubQuestion No : 22
Q22. Select the most appropriate option to fill in blank number 5

Options:

1. on
2. in
3. for
4. to

Correct answer: to

Q23. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
To take the bull by the horns

Options:

1. to escape unhurt
2. to face danger boldly
3. to enjoy risky sports
4. to act foolishly

Correct answer:  to face danger boldly

Q24. Select the most appropriate synonym of the given word.
THRIFTY

Options:

1. frugal
2. discreet
3. grand
4. rigid

Correct answer: frugal

Q25. Select the most appropriate word for the group of words.
One who is difficult to please

Options:

1. fanatic
2. feminist
3. fastidious
4. fatalist

Correct answer: fastidious

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *