04 July 2019 – Evening Shift (Reasoning)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 04 July 2019”

Evening Shift (Reasoning)


Q1. M is the brother of N. N is the brother of P. Q is the father of M. Based on these statements, which of the following statements cannot be definitely true?

Options :

1. M is the brother of P
2. P is the brother of M
3. N is the son of Q
4. N is the brother of M

Correct answer: P is the brother of M

Q2. Three different positions of the same dice are shown. Which alphabet will appear on the opposite surface on which alphabet P appears ?

Options :

1. T
2. Z
3. X
4. S

Correct answer: Z

Q3. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
(6, 36, 1296)

Options :

1. (10, 100, 5000)
2. (7, 49, 2409)
3. (4, 16, 64)
4. (3, 9, 81)

Correct answer: (3, 9, 81)

Q4. Select the option in which the given figure is embedded.

Q5. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair.
Seismology : Earthquakes : : _____ : ______

Options :

1. Ornithology : Birds
2. Nephrology : Nerves
3. Phycology : Fungi
4. Entomology : Plants

Correct answer: Ornithology : Birds

Q6. Select the figure that will come next in the following figure series.

Q7. Select the Venn diagram that best illustrated the relationship between the following classes.
Moon, Venus, Universe

Q8. Rohit’s age is 10 years less than half of his mother’s age who is 5 years younger than Rohit’s father. If Rohit’s father is 47 years old, what is Rohit’s age?

Options :

1. 11 years
2. 21 years
3. 14 years
4. 10 years

Correct answer: 11 years

Q9. ‘Man’ is related to ‘Mammal’ in the same way as ‘Rat’ is related to ‘_________’.

Options :

1. Burrow
2. Mice
3. Rodent
4. Reptile

Correct answer: Reptile

Q10. Which number will replace the question mark (?) in the following series?
4, 16, 36, 64, 100, 144, 196, ?

Options :

1. 284
2. 246
3. 225
4. 256

Correct answer:  256

Q11. A figure of transparent sheet with a pattern is given below. Select the option that shows how the pattern would appear when the transparent sheet is folded at the dotted line.

Q12. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
( 3, 5, 34)

Options :

1. (6, 7, 89)
2. (1, 2, 12)
3. ( 9, 10, 190)
4. (4, 7, 65)

Correct answer: (4, 7, 65)

Q13. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Choose that different word.

Options :

1. The pitch
2. Nozzle
3. Arena
4. skating ring

Correct answer: The pitch

Q14. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is different.
Pick the number that is different from the rest.

Options :

1. 373
2. 313
3. 353
4. 323

Correct answer: 323

Q15. Two statements are given followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:
No ball is pen. All pens are boxes.

Conclusions:
I. Some boxes are pens.
II. Some boxes are balls. III. No box is ball.

Options :

1. Either conclusion II or III follows
2. Conclusion I and either II or III follows
3. Only conclusion I follows
4. All conclusions follow

Correct answer: Only conclusion I follows

Q16. Select the letter cluster that will come next in the following series.
LVD, OTF, RRH, ?, XNL

Options :

1. UPJ
2. TQJ
3. UQI
4. TPJ

Correct answer: UPJ

Q17. Vikarm is twice as old as his brother Ajay. 5 years ago, Vikram was 3 times as old as Ajay. How old is Vikram now?

Options :

1. 17
2. 22
3. 20
4. 18

Correct answer: 20

Q18. Select the correct mirror image of the given figure when the mirror if placed to the right of the figure.

Q19. Which two signs should be interchanged in the following equation to make it correct?
5 × 15 ÷ 7 – 20 + 4 = 77

Options :

1. (+ and -)
2. ( ÷ and +)
3. (+ and ×)
4. (- and ×)

Correct answer: ( ÷ and +)

Q20. Select the number that will come next in the following series.
2, 6, 14, 30, 62, ?

Options :

1. 122
2. 98
3. 126
4. 134

Correct answer: 126

Q21. If R = 36 and BIN = 50, then how will you code ‘TALE’?

Options :

1. 110
2. 54
3. 76
4. 19

Correct answer: 76

Q22. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

Options :

1. OQTX
2. IKNQ
3. EGJN
4. ACFJ

Correct answer: OQTX

Q23. How many triangle are there in the following figure ?

Options :

1. 6
2. 10
3. 9
4. 8

Correct answer: 10

Q24. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster.
DFHJ : MOQS : : CGGK : ______

Options :

1. NQQT
2. NPPT
3. LQQT
4. LPPT

Correct answer: LPPT

Q25. Mayank’s father has a brother, Prakash, whose daughter, Ritu is Kavita’s mother. Sonu is Ritu’s only brother. How is Sonu related to Mayank?
Options :

1. Nephew
2. Brother
3. Son
4. Cousin

Correct answer: Cousin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *