04 July 2019 – Afternoon Shift (Reasoning)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 04 July 2019”

Afternoon Shift (Reasoning)


Q1. If ‘TRANSFER’ is coded as ‘2018114196518’, then how will ‘INCLUDED’ be coded as in that language?
Options :

1. 91431221454
2. 18231220454
3. 91331121454
4. 81431222353

Correct answer : 91431221454

Q2. In a code language, COLD is written as ALHY. How will IRON be written in the same language?
Options :

1. GPKI
2. GUKI
3. FOKI
4. GOKI

Correct answer : GOKI

Q3. Two years ago a man was six times as old as his son. In 18 years, he will be twice as old as his son. What are their present ages of the man and his son?
Options :

1. 32 and 13 years
2. 32 and 7 years
3. 34 and 9 years
4. 34 and 7 years

Correct answer : 32 and 7 years

Q4. Which two signs should be interchanged to make the given equation correct?
14 + 4 ÷ 5 – 18 × 2 = 25

Options :

1. × and +
2. × and –
3. × and ÷
4. ÷ and +

Correct answer : × and ÷

Q5. If ‘E’ is coded as ‘5’ and ‘PEN’ is coded as ’35’ then how will ‘PAGE’ be coded?

Options :

1. 36
2. 29
3. 27
4. 28

Correct answer : 29

Q6. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series.
U _ _ R P K Q _ U K D _ P K _ R _ K D R _ K _ R

Options :

1. KDRRQPPR
2. KQPRQUPQ
3. KDRRUURQ
4. KDRRQUPQ

Correct answer : KDRRQUPQ

Q7. Select the correct alternative to indicate the arrangement of the following phrases in a logical and meaningful order.

1. World
2. Mumbai
3. Gateway of India
4. Asia
5. Maharashtra
6. India

Options :

1. 3, 2, 5, 4, 6, 1
2. 3, 2, 5, 6, 1, 4
3. 3, 2, 5, 6, 4, 1
4. 3, 2, 6, 5, 4, 1

Correct answer : 3, 2, 5, 6, 4, 1

Q8. Select the option figure which contains figure X embedded in it as its part. (Rotation is not allowed)

Q9. Three different positions of life same dice, which has one to six dots on its six faces, are shown below. When six dots are at the bottom then the number of dots on the top will be:

Options :

1. 5
2. 2
3. 3
4. 4

Correct answer : 2

Q10. Which two numbers should be interchanged in the following equation to make it correct?
618 + 37 × 12 –703 ÷ 14 = 767

Options :

1. 14 and 37
2. 12 and 37
3. 618 and 14
4. 703 and 12

Correct answer :14 and 37

Q11. Rishabh is Namita’s only brother. Rishabh’s wife, Mridu has a brother Sonu. Illena is Namita’s only niece. How is Sonu related to Illena?

Options :

1. Brother
2. Maternal uncle
3. Father
4. Paternal uncle

Correct answer : Maternal uncle

Q12. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair.
Waiter : Serve

Options :

1. Lawyer : Legal
2. Architect : Fashion
3. Engineer : Technical
4. Mechanic : Repair

Correct answer : Mechanic : Repair

Q13. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
8, 6, 28

Options :

1. 6, 4, 30
2. 10, 5, 85
3. 12, 6, 98
4. 7, 2, 45

Correct answer : 6, 4, 30

Q14. Which number will replace the question mark (?) in the following series?
7, 11, ?, 31, 47

Options :

1. 29
2. 5
3. 19
4. 55

Correct answer : 19

Q15. Select the correct mirror image of the given figure when the mirror is placed to the right of the figure.

Q16. Select the Venn diagram that best illustrated the relationship between the following classes.
Sikkim, Manipur, Imphal

Q17. How many triangles are there in the figure given below?

Options :

1. 34
2. 33
3. 35
4. 32

Correct answer : 33

Q18. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is different. Pick the number that is different from the rest.

Options :

1. 99
2. 89
3. 83
4. 97

Correct answer : 99

Q19. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair.
4 : 49

Options :

1. 6 : 64
2. 5 : 81
3. 7 : 100
4. 8 : 144

Correct answer : 7 : 100

Q20. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

Options :

1. DGMJ
2. KNTQ
3. SVBY
4. PSZV

Correct answer : PSZV

Q21. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.

Options :

1. Slippers
2. Shoes
3. Shirt
4. Sandals

Correct answer : Shirt

Q22. Select the term that will come next in the following series.
FBA, IGE, LLI, OQM, ?

Options :

1. QVQ
2. RVQ
3. RUP
4. RVP

Correct answer : RVQ

Q23.  A figure of transparent sheet with a pattern is given below. Figure out from amongst the four options as to how the pattern would appear when the transparent sheet is folded at the dotted line.

Q24. In a code language, ‘HEDONISM’ is written as ‘QFGJOUKP’. How will ‘PROFITED’ be written as in that language?

Options :

1. HQTRFGVK
2. GSQRFGUK
3. HQTSFFVK
4. HQTREGVL

Correct answer : HQTRFGVK

Q25. Select the figure that will come next in the following figure series.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *