04 July 2019 – Afternoon-Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 04 JULY 2019”

Afternoon-Shift (Quantitative Aptitude)


Q1. In a ∠ABC, the bisectors of ∠B and ∠C meet at point O within the triangle. If ∠A is given, then which among the given options is true?

Options:

1. ∠BOC=180°- (∠A/2)
2. ∠BOC=90°- (∠A/2)
3. ∠BOC=180°- (∠A)
4. ∠BOC=90°+ (∠A/2)

Correct answer : ∠BOC=90°+ (∠A/2)

Q2. If tan x = cot (65°+ 9x), then what is the value of x ?

Options:

1. 2.5°
2. 1.5°
3. 1.0°
4. 2.0°

Correct answer : 2.5°

Q3. 10 years ago, the average age of a family of five members was 38 years. Now, two new members join, whose age difference is 8 years. If the present average age of the family is the same as it was 10 years ago, what is the age (in years) of the new younger member?

Options:

1. 15
2.10
3.9
4.17

Correct answer : 9

Q4. A man bought 2 articles for Rs.2650 each. He sold one article at 10% profit and another at 5% profit. The total profit percentage he earned is :

Options:

1. 7.5%
2. 8.5%
3. 10%
4. 8%

Correct answer : 7.5%

Q5. Let ∠ABC ~ ∠QPR and ar(∠ABC)/ar(∠QPR) = 9/4. If AB = 9cm, BC = 6cm and AC = 12 cm then QR is equal to:

Options:

1. 8cm
2. 16cm
3. 9cm
4. 12cm

Correct answer : 8cm

Q6. If a 10-digit number 1220x558y2 is divisible by 88, then the value of (x+y) is:

Options:

1. 9
2. 15
3. 7
4. 11

Correct answer : 9

Q7. Rs.60000 invested at a certain rate for a certain even number of years, compounded annually, grows to Rs.63,654. To how much amount would it grow if it is invested at the same rate for the half the period?

Options:

1. Rs.61675
2. Rs.61800
3. Rs.61809
4. Rs.61827

Correct answer : 61,800

Q8. The simplified value of 5 of 8 – 6 + [(27-3) ÷ 6-4] is:

Options:

1. 114
2. 124
3. 120
4. 116

Correct answer : 114

Q9.  The given Bar graph presents the results in terms of number of students in a school for the five academic years, 2013-2014 to 2017-2018.

What is the approximate percentage of students passed during give academic years (correct to the nearest integer) ?

Options:

1. 72%
2. 73%
3. 78%
4. 79%

Correct answer : 73%

Q10. The given Bar graph presents the results in terms of number of students in a school for the five academic years, 2013-2014 to 2017-2018.

What is the average of failed students in five academic years?

Options:

1. 50
2. 100
3. 75
4. 90

Correct answer : 90

Q11. A, B and C can complete of piece of work in 10,20 and 60 days respectively. Working together, they can  complete the same work in how many days ?

Options:

1. 6
2. 10
3. 5
4. 8

Correct answer : 6

Q12. If  x + X¯4 = 2207, (x>0) then the value of x + x¯ is:

Options:

1. 7
2. 9
3. 19
4. 11

Correct answer : 7

Q13. A number is increased by 30%, then decreased by 25%, and the further increased by 25%. what is the net increase/decrease percent in the number (correct to the nearest integer)

Options:

1. 22% increase
2. 21% decrease
3. 22% decrease
4. 21% increase

Correct answer : 22% increase

Q14. The given Bar graph presents the results in terms of number of students in a school for the five academic years, 2013-2014 to 2017-2018.

The difference between the number of students passed and those who failed is the highest in which academic year?

Options:

1. 2015-2016
2. 2016-2017
3. 2017-2018
4. 2014-2015

Correct answer : 2015-2016

Q15. If x – 1/x = 10 , then x³- 1/x³ is equal to:

Options:

1. 1000
2. 970
3. 1100
4. 1030

Correct answer : 1030

Q16. There was 29% off on bags. A lady bought a bag and got 12% discount for paying in cash. She paid Rs. 312.40. What is the price tag (in Rs) on the bag ?

Options:

1. 625
2. 500
3. 450
4. 600

Correct answer : 500

Q17. Two circle of radii 5 cm and 8 cm intersect at the points A and B. If AB = 8 cm and the distance between the centres of two circles is x cm, then the value of x (to the closet integer) is:

Options:

1. 8
2. 9
3. 11
4. 10

Correct answer : 10

Q18. If cos = 2p / p²+1, then sin is equal to:

Options:

1. 2p / p²-1
2. p²+1/ p²-1
3. p²-1 / p²+1
4. 2p / p²+1

Correct answer : p²-1 / p²+1

Q19. What is the area of a rhombus (in cm²) whose side is 10 cm and the smaller diagonal is 12 cm ?

Options:

1. 50
2. 96
3. 192
4. 120

Correct answer : 96

Q20. If (x – 7)³ + (x – 8)³ + (x + 6)³ = 3(x – 7) (x – 8) (x + 6), then what is the value of x?

Options:

1. 3
2. 8
3. 10
4. 6

Correct answer : 3

Q21. A circle is inscribed in a triangle ABC. It touches sides AB, BC and AC at the points P, Q and R respectively. If BP = 6.5 cm, CQ = 4.5 cm and AR = 5.5 cm, then the perimeter (in cm) of the triangle AABC is:

Options:

1. 16.5
2. 22
3. 33
4. 66

Correct answer : 33

Q22. In triangle ABC, D and E are two points on the sides AB and AC respectively so that DE || BC and AD/BD = 3/4. The ratio of the area of trapezium DECB to the area of ∠ABC is:

Options:

1. 49:33
2. 40:49
3. 33:49
4. 49:40

Correct answer : 40:49

Q23. A train covers 360 km at a uniform speed. If the speed had been 10 km/h more, it would have taken 3 hours less for the same journey. What is the speed of the train (in km/h)?

Options:

1. 25
2. 40
3. 50
4. 30

Correct answer : 30

Q24. The given Bar graph presents the results in terms of number of students in a school for the five academic years, 2013-2014 to 2017-2018.

In which year the percentage increase in the total number of students is the highest in comparison to the previous academic year?

Options:

1. 2016-2017
2. 2014-2015
3. 2015-2014
4. 2017-2018

Correct answer : 2014-2015

Q25. If a²+ b²= 88 and ab = 6, (a > 0, b > 0) then what is the value of (a³+ b³) ?

Options:

1. 820
2. 1180
3. 1000
4. 980

Correct answer : 820

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *