04 July 2019 – Afternoon Shift (English Language)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 04 July 2019”

Afternoon Shift (English Language)


Q1. Select the most appropriate antonym of the given word.
MEAGRE

Options :

1. plentiful
2. scarce
3. common
4. minor

Correct answer : plentiful

Q2. Select the most appropriate word for the group of words.
That which cannot be heard

Options :

1. incorrigible
2. inaudible
3. invisible
4. incredible

Correct answer : inaudible

Q3. Fill in the blank with the most appropriate word.
She kept her clothes neatly arranged in the ______ .

Options :

1. wardrobe
2. godown
3. warehouse
4. larder

Correct answer : wardrobe

Q4. Select the wrongly spelt word.

Options :

1. affluence
2. attendance
3. affilate
4. alliance

Correct answer : affilate

Q5. Identify the segment which contains the grammatical error.
The number of visitors at the fair were much larger than expected.

Options :

1. The number of
2. visitors at the fair
3. were much larger
4. than expected

Correct answer : were much larger

Q6. Select the most appropriate synonym of the given word.
SANE

Options :

1. foolish
2. crazy
3. sensible
4. sensitive

Correct answer : sensible

Q7. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Children are the most adversely affected.
B. Their eyesight goes weak from their very childhood.
C. Watching television continuously is very harmful for the eyes.
D. This debilitating effect on eyes results in severe headaches as well.

Options :

1. ACBD
2. CABD
3. CBDA
4. ABDC

Correct answer : CABD

Q8. Select the most appropriate indirect form of the given sentence.
She said, “Deepak slipped when he was trying to skate.”

Options :

1. She said that Deepak was slipping when he was trying to skate.
2. She said that Deepak has slipped when he was trying to skate.
3. She said that Deepak slipped when he was trying to skate.
4. She said that Deepak had slipped when he was trying to skate.

Correct answer : She said that Deepak slipped when he was trying to skate.

Q9. Fill in the blank with the most appropriate word.
The old man has lost his memory. He is suffering from ______ .

Options :

1. acacia
2. anaesthesia
3. amnesia
4. ambrosia

Correct answer : ambrosia

Q10. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
GREEN THUMB

Options :

1. to have talent in painting
2. to have talent in gardening
3. to be envious
4. to be angry

Correct answer : to have talent in gardening

Q11. Select the most appropriate passive form of the given sentence.
How much monthly rent did you pay for the house?

Options :

1. How much monthly rent was being paid for the house?
2. How much monthly rent was paid for the house?
3. How much monthly rent is being paid for the house?
4. How much monthly rent is paid for the house?

Correct answer :  How much monthly rent is paid for the house?

Q12. Identify the most appropriate option to substitute the underlined segment. If no substitution is required, select No substitution.
Those who have not received the invitation he should leave.

Options :

1. they should leave
2. should leave
3. he should be leaving
4. No substitution

Correct answer : they should leave

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agatha Christie is a well known writer of mystery books. The (1) ______ in each of her stories involves everyday characters (2) ______ we can relate to. This makes her stories more (3) ______ because whatever she writes about can happen (4) ______ any of us. What makes her stories more interesting (5) ______ the twist at the end.

SubQuestion No : 13
Q13. Select the most appropriate option to fill in blank number 1

Options :

1. plot
2. style
3. ending
4. title

Correct answer : plot

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agatha Christie is a well known writer of mystery books. The (1) ______ in each of her stories involves everyday characters (2) ______ we can relate to. This makes her stories more (3) ______ because whatever she writes about can happen (4) ______ any of us. What makes her stories more interesting (5) ______ the twist at the end.

SubQuestion No : 14
Q14. Select the most appropriate option to fill in blank number 2

Options :

1. those
2. that
3. these
4. whose

Correct answer : that

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agatha Christie is a well known writer of mystery books. The (1) ______ in each of her stories involves everyday characters (2) ______ we can relate to. This makes her stories more (3) ______ because whatever she writes about can happen (4) ______ any of us. What makes her stories more interesting (5) ______ the twist at the end.

SubQuestion No : 15
Q15. Select the most appropriate option to fill in blank number 3

Options :

1. realistic
2. sarcastic
3. artistic
4. exotic

Correct answer : realistic

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agatha Christie is a well known writer of mystery books. The (1) ______ in each of her stories involves everyday characters (2) ______ we can relate to. This makes her stories more (3) ______ because whatever she writes about can happen (4) ______ any of us. What makes her stories more interesting (5) ______ the twist at the end.

SubQuestion No : 16
Q16. Select the most appropriate option to fill in blank number 4

Options :

1. from
2. to
3. on
4. by

Correct answer : to

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Agatha Christie is a well known writer of mystery books. The (1) ______ in each of her stories involves everyday characters (2) ______ we can relate to. This makes her stories more (3) ______ because whatever she writes about can happen (4) ______ any of us. What makes her stories more interesting (5) ______ the twist at the end.

SubQuestion No : 17
Q17. Select the most appropriate option to fill in blank number 5

Options :

1. were
2. is
3. are
4. was

Correct answer : is

Q18. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. They have no mind of their own.
B. It is misleading to imagine that computers can think like humOptions :.
C. However, they make it possible for people to accumulate thoughts.
D. They cannot do so.

Options :

1. BDAC
2. ABCD
3. BACD
4. ACBD

Correct answer :  BDAC

Q19. Select the most appropriate antonym of the given word.
URBAN

Options :

1. casual
2. alien
3. modern
4. rural

Correct answer :   rural

Q20. Identify the segment which contains the grammatical error.
The soldiers had no choice when to obey the commander.

Options :

1. the commander
2. The soldiers
3. when to obey
4. had no choice

Correct answer : had no choice

Q21. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
HEAD IN THE CLOUDS

Options :

1. to daydream
2. to be very tall
3. to feel giddy
4. to be very lazy

Correct answer : to daydream

Q22. Select the most appropriate synonym of the given word.
CANDID

Options :

1. cruel
2. frank
3. sweet
4. arrogant

Correct answer : frank

Q23. Identify the most appropriate option to substitute the underlined segment. If no substitution is required, select No substitution.
No other man in the city is as rich than he is.

Options :

1. as rich as he
2. No substitution
3. more richer than he
4. so much rich as he

Correct answer : as rich as he

Q24. Select the correctly spelt word.

Options :

1. guillty
2. genuine
3. genaral
4. generus

Correct answer : genuine

Q25. Select the most appropriate word for the group of words.
A remedy for all diseases

Options :

1. antibiotic
2. panacea
3. antidote
4. patent

Correct answer : panacea

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *