03 July 2019 – Morning-Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 03 JULY 2019”

Morning-Shift (Quantitative Aptitude)

Q1. A circle circumscribes a rectangle whose sides are in the ratio 4 : 3. If the perimeter of the rectangle is 56 cm, then what is the area of the circle ?

Options:

1. 90 π
2. 70 π
3. 96 π
4. 100 π

Correct Answer: 100 π

Q2. The given bar graph presents Different Type of Vehicles exported by a company in 2016 and 2017.

The export of which type of vehicles in 2017 is approximately 18.3% more than the export of same type of vehicles in 2016?

Options:

1. B
2. E
3. D
4. C

Correct Answer: C

Q3. In ▲ ABC, BD ⊥AC. E is a point on BC such that ∠BEA = x°. If ∠EAC = 38° and ∠EBD = 40°, then the value of x is:

Options:

1. 88°
2. 68°
3. 72°
4. 78°

Correct Answer: 88°

Q4. A sum of Rs. 10000 amounts of Rs. 11664 in 2 year at a certain rate percent per annum, when the interest is compounded yearly. What will be the simple interest on the same sum for 27/5 year at same rate?

Options:

1. 4320
2. 4160
3. 3840
4. 4040

Correct Answer: 4320

Q5. O is the centre of a circle to which PAX and PBY are tangents from a point P at points A and B. Q is a point on the circle, such that ∠QAX = 49° and ∠QBY = 62°. What is the measure of ∠AQB ?

Options:

1. 59°
2. 67°
3. 69°
4. 71°

Correct Answer: 69°

Q6. Pipes A and B can fill a tank in 8 hrs and 12 hrs, whereas pipe C can empty the tank in 6 hrs. A and B are opened for 3 hrs and then closed and C is opened intantly. C will empty the tank in:

Options:

1. 9/2 hrs
2. 15/4 hrs
3. 9/4 hrs
4. 7/2 hrs

Correct Answer: 15/4 hrs

Q7. Eight year ago, the ratio of ages of A and B was 9 : 10. The ratio of their ages 4 years from now will be 12 : 13. What is the age of C, if his ages is 6 year more than that of A?

Options:

1. 56
2. 50
3. 48
4. 42

Correct Answer: 50

Q8. If ( sinΘ -cosecΘ)(cosΘ – secΘ)/tan2Θ – sin2Θ = r3, then r =

Options:

1. cosec Θ sec Θ
2. tan Θ
3. cot Θ
4. sin Θ cos Θ

Correct Answer:  cot Θ

Q9. A vendor bought 40 dozen of fruits for Rs. 2400. Out of these, 30 fruits were rotten and thrown away. At what rate per dozen should he sell the remaining fruits to make a profit of 25% ?

Options:

1. 84
2. 80
3. 90
4. 72

Correct Answer: 80

Q10. If x + y + z = 2, xy + yz + zx = -11, then the value of x3 + y3 + z3 – 3xyz is:

Options:

1. 152
2. 74
3. 70
4. 72

Correct Answer: 74

Q11. The given bar graph presents Different Type of Vehicles exported by a company in 2016 and 2017.

What is the ratio of the total number of Vehicles of Type D and E exported by the company in 2016 to that of vehicles of type C and E exported in 2017 ?

Options:

1. 4 : 5
2. 23 : 20
3. 13 : 23
4. 4 : 5

Correct Answer: 20 : 23

Q12. If 24√3x3 + 5√5y= (2√3x + √5y) x (Ax2 + Bxy + Cy2), then what is the value of (A2 – B2 + C2) ?

Options:

1. 110
2. 103
3. 109
4. 108

Correct Answer: 109

Q13. A 360 m long train running at a uniform speed, crosses a platform in 55 sec and a man standing on the platform in 24 sec. What is the length of the platform?

Options:

1. 445
2. 410
3. 465
4. 480

Correct Answer: 465

Q14. An article is marked at a price which is 1.2 times its cost price. After allowing a certain discount on the discount on the marked price, the profit reduces to 10%. The discount percent is:

Options:

1. 26/3
2. 10
3. 9
4. 25/3

Correct Answer: 25/3

Q15. In ▲ABC, D and E are the point on sides AC and AB, respectively such that ∠ADE = ∠B. If AE = 8 cm, CD = 3 cm, DE = 6 cm and BC = 9 cm, then AD is equal to:

Options:

1. 10 cm
2. 9 cm
3. 8 cm
4. 7.5 cm

Correct Answer: 9 cm

Q16. If an eleven-digit number 5y5888406x6 is divisible by 72, then what is the value of (9x – 2y), for the least value of x ?

Options:

1. 3
2. 7
3. 5
4. 4

Correct Answer: 3

Q17. The given bar graph presents Different Type of Vehicles exported by a company in 2016 and 2017.

The total number of Vehicles of type C and E exported by the company in 2017 is what percentage more than the total number of vehicles of type A, B and C exported in 2016?

Options:

1. 4.9
2. 4.5
3. 5.4
4. 4.1

Correct Answer: 4.5

Q18. Sudha spends 80% of her income. When her income is increased by 30%, she increase her expenditure by 25%. Her savings are:

Options:

1. Decreased by 50%
2. Increased by 30%
3. Increased by 50%
4. Decreased by 30%

Correct Answer: Increased by 50%

Q19. PQRS is a cyclic quadilateral. If ∠P is four times ∠R and ∠S is three times ∠Q, then the sum of ∠Q and ∠R is :

Options:

1. 73°
2. 81°
3. 86°
4. 77°

Correct Answer: 81°

Q20. The average weight of the students in a group was 75.4 kg. Later on, four students having weight, 72.9 kg, 73.8 kg, 79.5 kg, 87.4 kg joined the group. As a result, the average weight of all the student in the group increased by 0.24 kg. What was the number of student in the group initially?

Options:

1. 46
2. 50
3. 36
4. 48

Correct Answer: 46

Q21. The given bar graph presents Different Type of Vehicles exported by a company in 2016 and 2017.

The average number of all types of vehicles exported by the company in 2016 is what percent less than the number of type B vehicles exported in 2017 ?

Options:

1. 15
2. 18
3. 16
4. 12

Correct Answer: 16

Q22. The simplified value of 3 x 2 ÷ 3 of 2 x 3 ÷ (5 + 5 x 5 ÷ 5 of 5 – 5 ÷ 10 of 1/5) is:

Options:

1. 2/3
2. 6/7
3. 17/5
4. 30/59

Correct Answer: 6/7

Q23. If sinΘ sec2Θ = 2/3, 0°<Θ<90°, then the value of (tan2Θ + cos2Θ) is:

Options:

1. 11/12
2. 13/12
3. 5/4
4. 7/6

Correct Answer: 13/12

Q24. If x is real, and x4 –  5x2 -1 = 0, then the value of (x6 + 3x2 + 3/x2 – 1/x6 + 1) is:

Options:

1. 116
2. 110
3. 96
4. 126

Correct Answer: 126

Q25. If cotΘ = √6, then the value of cosec2Θ + sec2Θ / cosec2Θ – sec2Θ is:

Options:

1.48/35
2. 43/36
3. 7/5
4. 49/36

Correct Answer: 7/5

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *