03 July 2019 – Morning Shift (English Language)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 03 July 2019”

Morning Shift (English Language)

Q1. Select the most appropriate synonym of the given word.
FORTIFY

Options:

1. secure
2. neglect
3. loosen
4. harm

Correct Answer: secure

Q2. Select the most appropriate antonym of the given word.
OPAQUE

Options:

1. dull
2. frosty
3. hazy
4. clear

Correct Answer: clear

Q3. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
The launch of the small electric car will depend to the willingness of buyers to pay more for it.

Options:

1. of buyers to pay more for it
2. small electric car will
3. The launch of the
4. depend to the willingness

Correct Answer: depend to the willingness

Q4. Select the wrongly spelt word.

Options:

1. board
2. bliss
3. better
4. behaive

Correct Answer:  behaive

Q5. Select the correct passive form of the given sentence.
The merchant took out the dead parrot from the cage.

Options:

1. The dead parrot is taken out from the cage by the merchant.
2. The dead parrot was taken out from the cage by the merchant.
3. The dead parrot was taking out from the cage by the merchant.
4. The dead parrot took out from the cage by the merchant.

Correct Answer: The dead parrot was taken out from the cage by the merchant.

Q6. Select the most appropriate synonym of the given word.
ENTHRALL

Options:

1. repel
2. disgust
3. mesmerize
4. free

Correct Answer: mesmerize

Q7. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
Four corners of the earth

Options:

1. from the very beginning
2. from all parts of the world
3. from beginning to end
4. from morning till night

Correct Answer: from all parts of the world

Q8. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
She has been writing this novel for a year but she did not finish it yet.

Options:

1. has not finished it
2. had not finished it
3. No improvement
4. has not finish it

Correct Answer: has not finished it

Q9. Select the most appropriate word to fill in the blank.
Adali Khal is such a ______ village in Garhwal that hardly any tourist can reach there.

Options:

1. dreaming
2. remote
3. lost
4. lonesome

Correct Answer: remote

Q10. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
The crux of the matter

Options:

1. the lesser issue
2. the interesting thing
3. the unknown point
4. the critical point

Correct Answer: the critical point

Q11. Select the wrongly spelt word.

Options:

1. inequality
2. influence
3. independence
4. inefficent

Correct Answer: inefficent

Q12. Select the word which meOptions: the same as the group of words given
a rabbit’s dwelling.

Options:

1. lair
2. burrow
3. sty
4. den

Correct Answer: burrow

Q13. Select the word which me Options: the same as the group of words given.
A sound that cannot be heard

Options:

1. inevitable
2. incomprehensible
3. inaudible
4. illegible

Correct Answer: inaudible

Q14. Select the most appropriate antonym of the given word.
DENOUNCE

Options:

1. vilify
2. applaud
3. blame
4. criticise

Correct Answer: applaud

Q15. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
The promoters of Med Hospitals has agreed to sell their business to Pal Hospitals.

Options:

1. to Pal Hospitals
2. The promoters of
3. to sell their business
4. Med Hospitals has agreed

Correct Answer: Med Hospitals has agreed

Q16. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. But after a while they all began to blur in our memories.
B. When we arrived in Bangkok, we took a tour of the city’s famous Buddhist temples.
C. However there was one temple, the Temple of Golden Buddha, which left an indelible impression in our hearts and minds.
D. We visited numerous temples that day.

Options:

1. BACD
2. DCBA
3. ADBC
4. BDAC

Correct Answer: BDAC

Q17. Select the most appropriate word to fill in the blank.
She was ______ to have worked with some renowned scientists of the world.

Options:

1. fortunate
2. favourable
3. affluent
4. charmed

Correct Answer: fortunate

Q18. Select the correct indirect form of the given sentence.
Bhola said to his mother, “Why is this charcoal so black?”

Options:

1. Bhola asked his mother why that charcoal was so black.
2. Bhola told his mother why that charcoal was so black.
3. Bhola asked his mother why was that charcoal so black.
4. Bhola asked his mother why this charcoal is so black.

Correct Answer: Bhola asked his mother why that charcoal was so black.

Q19. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. There was an old apple tree in the centre of a village.
B. The adults also sat in the shade and discussed important things.
C. They remembered that they too had played around the tree when they were young.
D. Children loved to play around the tree and pick delicious apples.

Options:

1. ADBC
2. CBAD
3. DCAB
4. ACBD

Correct Answer: ADBC

Q20. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
They dissuaded me of visiting the War Memorial but I really wanted to see it.

Options:

1. to visiting
2. of visit
3. from visiting
4. No improvement

Correct Answer: from visiting

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

China is the largest producer of pork, but it (1) ______ a big problem at the moment. There is an epidemic (2) ______ is killing its pigs. The virus was first (3) ______ in August last year, but one million pigs have died by now. It is a (4) ______ virus and when a pig catches it, it dies. China thinks that one third of (5) ______ pigs are going to die by the end of this year.

Q21. Select the most appropriate option for blank No. 1.

Options:

1. face
2. faced
3. was facing
4. is facing

Correct Answer: is facing

Q22. Select the most appropriate option for blank No. 2.

Options:

1. who
2. what
3. which
4. whom

Correct Answer: which

Q23. Select the most appropriate option for blank No. 3.

Options:

1. discovered
2. searched
3. learned
4. invented

Correct Answer: discovered

Q24. Select the most appropriate option for blank No. 4.

Options:

1. deadly
2. violent
3. bloody
4. cruel

Correct Answer: deadly

Q25. Select the most appropriate option for blank No. 5.

Options:

1. theirs
2. his
3. its
4. hers

Correct Answer: its

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *