03 July 2019 – Evening Shift (Reasoning)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 03 July 2019”

Evening Shift (Reasoning)

Q1. Two statements are given, followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow (s) from the statements.

Statements:
All breads are cakes.
All eggs are cakes.

Conclusions:
I. Some cakes are breads.
II. Some breads are eggs.
III. No bread is an egg.

Options:

1. Only conclusions I and III follow.
2. Conclusion I and either conclusion II or III follow.
3. All the conclusions follow.
4. Only conclusions I and II follow.

Correct Answer: Conclusion I and either conclusion II or III follow.

Q2. Select the option that depicts how the given transparent sheet of paper would appear if it is folded at the dotted line.

Q3. Select the letter cluster that will come next in the following series.
DOP, FPN, HQL, JRJ, ?

Options:

1. LSI
2. KTI
3. KSH
4. LSH

Correct Answer: LSH

Q4. Which two signs should be interchanged to make the given equation correct?
20 + 5 × 3 ÷ 3 – 1 = 14

Options:

1. ÷ and +
2. × and +
3. ÷ and ×
4. × and –

Correct Answer: ÷ and +

Q5. Select the figure that will come next in the following figure series.

Q6. ‘A + B’ means ‘A is the brother of B’.
‘A – B’ means ‘A is the husband of B’.
‘A × B’ means ‘A is the mother of B’.
‘A ÷ B’ means ‘A is the sister of B’.
If P + R ÷ T – K × O × C, then how is P related to O?

Options:

1. Paternal Grandfather
2. Brother
3. Father
4. Paternal Uncle

Correct Answer: Paternal Uncle

Q7. How many triangles are present in the following figure?

Options:

1. 29
2. 27
3. 31
4. 30

Correct Answer: 29

Q8. There are fourteen teams playing in a tournament. If every team plays one match with every other team, how many matches will be played in the tournament?

Options:

1. 101
2. 91
3. 78
4. 66

Correct Answer: 91

Q9. Arrange the following in a logical and meaningful order.

1. World Cup semi-final matches
2. World Cup finals match
3. Organising the World Cup
4. Finalising the participating teams
5. Winner of the World Cup

Options:

1. 5, 2, 3, 1, 4
2. 4, 3, 1, 2, 5
3. 4, 1, 3, 2, 5
4. 4, 1, 2, 3, 5

Correct Answer: 4, 3, 1, 2, 5

Q10. Select the correct mirror image of the given combination when the mirror is placed to the right?
U K R D 4 e d m 8

Options:

Q11. Select the option in which the given figure is embedded.

Q12. If MAGENTA is coded as 1317514201, then how will VISCOUS be coded as?

Options:

1. 228193142118
2. 239203152219
3. 229193152119
4. 218193162018

Correct Answer: 229193152119

Q13. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

Options:

1. BCEH
2. KLNQ
3. LMPS
4. TUWZ

Correct Answer: LMPS

Q14. The total age of a mother and her son is 60 years. The difference between their ages is 30 years. Find out the age of the mother.

Options:

1. 40 years
2. 45 years
3. 35 years
4. 50 years

Correct Answer: 45 years

Q15. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series.
H _ _ E P C K _ _ C D E P _ K F H C _ E P C _ F

Options:

1. CCFHKDK
2. CDHHDCK
3. DCFHFDD
4. CDFHCDK

Correct Answer: CDFHCDK

Q16. Select the Venn Diagram that best illustrate the relationship between the following classes.
Women, Sisters, Mother

Q17. Two Different positions of the same dice are shown. How many dots will be on the top if four are shown at the bottom?

Options:

1. 5
2. 1
3. 3
4. 2

Correct Answer: 3

Q18. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair.
Fan : Electricity

Options:

1. Vehicles : Diesel
2. Petrol : Fuel
3. Cooler : Water
4. Bike : Kick

Correct Answer: Vehicles : Diesel

Q19. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster.
CQHL : FTEI :: OPAR : ?

Options:

1. YTXO
2. RTYO
3. RSXP
4. RSXO

Correct Answer: RSXO

Q20. ‘Glaucoma’ is related to ‘Eyes’ in the same way as ‘Arthritis’ is related to ‘_________’.

Options:

1. Ears
2. Liver
3. Joints
4. Arteries

Correct Answer: Joints

Q21. Three of the following four words are alike in a certain way and one is different. Pick the odd word out.

Options:

1. Larva
2. Bark
3. Croak
4. Bleat

Correct Answer: Larva

Q22. In a code language, ELECTION is written as DKDBSHNM. How will EXAMPLE be written in the same language?

Options:

1. FWZLOKD
2. DYZLOKD
3. DWZLOKD
4. DWZLOKF

Correct Answer: DWZLOKD

Q23. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is different. Pick the number that is different from the rest.

Options:

1. 183
2. 179
3. 173
4. 181

Correct Answer: 183

Q24. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair.
7 : 729

Options:

1. 5 : 125
2. 6 : 343
3. 4 : 64
4. 8 : 1000

Correct Answer: 8 : 1000

Q25. In a code language, ELASTIC is written as DOHVFLW. How will SMARTER be written as in that language?

Options:

1. DPVTUGW
2. DOTUUHX
3. DPVUUHW
4. EQVUUHW

Correct Answer: DPVUUHW

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *