03 July 2019 – Evening Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 03 JULY 2019”

Evening Shift (Quantitative Aptitude)

Q1. If 9a2 + 16b2 + c+ 25 = 25
(a + b), then the value of (3a + 4b + 5c) is:

Options:

1. 10
2. 7
3. 6
4. 9

Correct Answer: 7

Q2. If x + y + z = 19, x2 + y2 + z2 = 133, then the value of x3 + y3 + z3 – 3xyz is:

Options:

1. 380
2. 352
3. 361
4. 342

Correct Answer: 361

Q3. If tan x = cot(60° + 6x), then what is the value of x?

Options:

1. 15°/2
2.  10°
3. 12°
4. 30°/7

Correct Answer: 30°/7

Q4. An article is sold for Rs. 360 after allowing discount of 20% on its marked price. Had the discount not been allowed, the profit would have been 50%. The cost price of the article is:

Options:

1. Rs. 320
2. Rs. 350
3. Rs. 360
4. Rs. 300

Correct Answer: Rs. 300

Q5. The given Bar Graph presents Income and Expenditure of a company for the five years, 2014-2018.

The average Income of the company in five years is what percentage more than its Expenditure in 2015?

Options:

1. 22.4
2. 24.2
3. 24.6
4. 20.8

Correct Answer: 22.8

Q6. The value of
4tan230° + 1/4 sin290° + 1/8 cot230° cose245°/sin60°cos30° – cos60°sin30° is:

Options:

1. 4
2. 5/2
3. 7/4
4. 7/2

Correct Answer: 7/2

Q7. The compound interest on a certain sum for 3 years at 15% p.a., interest compound yearly, is Rs. 4167. What is the simple interest on the same sum in 24/5 years at the same rate?

Options:

1. 6000
2. 4800
3. 5760
4. 6144

Correct Answer: 5760

Q8. The given Bar Graph presents Income and Expenditure of a company for the five years, 2014-2018.

The total Income of the company in 2015, 2017 and 2018 is approximately what percent less than the total Expenditure in the five years?

Options:

1. 22
2. 26
3. 24
4. 21

Correct Answer: 26

Q9. The price of an article increases by 20% every year. If the difference between the prices at the end of third and fourth years is Rs. 259.20, then 40% of the price at the end of second year is:

Options:

1. 484
2. 472
3. 384
4. 432

Correct Answer: 432

Q10. In a class of 80 students, the ratio of the urban to the rural is 5 : 3, In a test, the average score of the rural students is 40% more than that of the urban students. If the average score of all the students is 69, then what is the average score of the rural students?

Options:

1. 76
2. 92
3. 84
4. 80

Correct Answer: 84

Q11. Let ▲ ABC ~ ▲QPR and ar(▲ABC)/ar(▲PQR) = 9/4. If AB = 12cm, BC = 6cm and AC = 9cm, then QR is equal to:

Options:

1. 6 cm
2. 12 cm
3. 15 cm
4. 9 cm

Correct Answer: 6 cm

Q12. In ▲ABC, AD is the bisector of ∠BAC, meeting BC at D. If Ac = 21 cm and the length of BD is 2 cm less than DC, then the length of side AB is:

Options:

1. 15 cm
2. 14 cm
3. 10 cm
4. 18 cm

Correct Answer: 15 cm

Q13. 18 men can complete a work in 9 days. after they have worked for 5 days, 6 more men join them. How many days will they take to complete the remaining work?

Options:

1. 3
2. 9/2
3. 5/2
4. 2

Correct Answer: 3

Q14.  If a 10 digit number 46789x531y is divisible by 72, then the value of (2x + 5y), for the largest value of x is:

Options:

1. 24
2. 17
3. 28
4. 14

Correct Answer: 28

Q15. The length of a rectangular park is 20m more than its breadth. If the cost of fencing the part at Rs. 53 per metre is Rs. 21200, then what is the area of the park?

Options:

1. 8925
2. 9900
3. 9901
4. 8990

Correct Answer: 9900

Q16. If (1/1+cosecΘ -1/1-cosecΘ)cosΘ = 2, 0° < Θ < 90°, then the value of sin2Θ + cot2Θ + sec2Θ is :

Options:

1. 2
2. 5/2
3. 1
4. 7/2

Correct Answer: 7/2

Q17. In a ▲ABC, D and E are two points on sides AB and BC, respectively such that AD : DB = 2 : 3 and DE parallel AC. If the area of ▲ADE is equal to 18 cm2, then what is the area of ▲ABC?

Options:

1. 75
2. 45
3. 40.5
4. 54

Correct Answer: 75

Q18. A man get a discount of 30% and then 20% on his food bill Rs. 1250. How much amount does he has to pay?

Options:

1. 800
2. 700
3. 650
4. 400

Correct Answer:700

Q19. In a circle with centre O, diameter AB and a Chord CD intersect each other at E, AC and AD are joined. If ∠BOC = 48°  and ∠AOD = 100°, then what is the measure of ∠CEB?

Options:

1. 78°
2. 76°
3. 74°
4. 82°

Correct Answer: 74°

Q20. What is the simplified value of
5 ÷ 10 of 10 x 4 + 4 ÷ 4 of 4 x 10 – (10 – 4) ÷ 16 x 4 =?

Options:

1. 58.2
2. 1.2
3. 25
4.  21

Correct Answer: 1.2

Q21. The given Bar Graph presents Income and Expenditure of a company for the five years, 2014-2018.

What is the ratio of total Expenditure to total Income of the company in 2014, 2016 and 2017?

Options:

1. 6 : 5
2. 13 : 18
3. 15 : 16
4. 5 : 6

Correct Answer: 5 : 6

Q22. The given Bar Graph presents Income and Expenditure of a company for the five years, 2014-2018.

 

In which Year is the Expenditure more than 40% as compared to the Expenditure in the previous year?

Options:

1. 2017
2. 2015
3. 2018
4. 2016

Correct Answer: 2015

Q23. Two trains of equal length travelling in opposite direction at 72 km/h & 108 km/h cross each other in 10 sec.  In how much time does the first train cross a platform of length 350 m ?

Options:

1. 30
2. 26
3. 25
4. 24

Correct Answer: 30

Q24. If 8(x+y)3 – (x-y)= (x+3y)(Ax2 + Bxy + Cy2), then find the value of (A – B – C) is:

Options:

1. 10
2. 14
3. -2
4. -6

Correct Answer: -2

Q25. An article is sold for Rs. x. If it is sold at 100/3% of this price, there is a loss of 20%. What is the percentage profit when it is sold for Rs. x?

Options:

1. 125
2. 140
3. 130
4. 120

Correct Answer: 140

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *