03 July 2019 – Evening Shift (General Awareness)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 03 July 2019”

Evening Shift (General Awareness)

Q1. India lifted South Asian Football Federation SAFF Women’s Championship for how many times in a row in March 2019?

Options:

1. 3rd
2. 4th
3. 6th
4. 5th

Correct Answer: 5th

Q2. Who was recently elected as the President of Indonesia for the second term?

Options:

1. Susilo Bambang Yudhoyono
2. Joko Widodo
3. Megawati Sukarnoputri
4. Abdurrahman Wahid

Correct Answer: Joko Widodo

Q3. In the famous Rohilla War in the year 1774, the Rohillas were defeated by the Nawab of Awadh named:

Options:

1. Asif Jah Mirza
2. Shuja-ud-Daula
3. Asaf-ud-Daula
4. Yamin-ud-Daula

Correct Answer: Shuja-ud-Daula

Q4. As per the Constitution of India, Panchayats at the intermediate level may NOT be constituted in a State having a population not exceeding:

Options:

1. Ten lakhs
2. Forty lakhs
3. Thirty lakhs
4. Twenty lakhs

Correct Answer: Twenty lakhs

Q5. Which day has been proclaimed as The International Day for Biological Diversity (IDB) to increase understanding and awareness of biodiversity issues by The United Nations?

Options:

1. 10 November
2. 18 Oct
3. 22 May
4. 24 Apr

Correct Answer: 22 May

Q6. Which force helps swimmers float in water?

Options:

1. Frictional force
2. Magnetic force
3. Muscular force
4. Buoyant force

Correct Answer: Buoyant force

Q7. Deficiency of which of the following nutrients is the most common cause of goiters?

Options:

1. Iodine
2. Calcium
3. Vitamin C
4. Iron

Correct Answer: Iodine

Q8. To which state does the traditional folk dance ‘Gotipua’ belong?

Options:

1. Chhattisgarh
2. Odisha
3. Bihar
4. West Bengal

Correct Answer: Odisha

Q9. Which is the new state bird of Andhra Pradesh declared by the State Government in June 2018?

Options:

1. Great Hornbill
2. Sarus Crane
3. Rose-ringed Parrot
4. Black Crested Bulbul

Correct Answer: Rose-ringed Parrot

Q10. Which of the following is the highest award (in the order of precedence) for military services in India?

Options:

1. Kirti Chakra
2. Ashok Chakra
3. Param Vir Chakra
4. Veer Chakra

Correct Answer: Param Vir Chakra

Q11. Which one of the following is a monetary principle stating that “bad money drives out good”?

Options:

1. The multiplier effect
2. Marshall’s scissors analysis
3. Pareto efficiency
4. Gresham’s law

Correct Answer: Gresham’s law

Q12. Which country won the ‘2019 Sultan Azlan Shah Cup Hockey’ title?

Options:

1. Australia
2. Malaysia
3. India
4. South Korea

Correct Answer: South Korea

Q13. As of May 2019, which player has scored the most international runs in the world in all the three formats (Test Match, ODI Match and T-20 Match) of cricket combined?

Options:

1. Ricky Ponting
2. Sachin Tendulkar
3. Don Bradman
4. Virat Kohli

Correct Answer: Sachin Tendulkar

Q14. Second generation computers can be characterised largely by their use of ________.

Options:

1. Transistors
2. Vacuum tubes
3. Integrated circuits
4. Microprocessors

Correct Answer: Transistors

Q15. Kolleru Lake which is one of the largest freshwater lakes in India is located in which state?

Options:

1. Andhra Pradesh
2. Rajasthan
3. Manipur
4. Jammu & Kashmir

Correct Answer: Andhra Pradesh

Q16. What is the rank of India on Human Development Index 2018?

Options:

1. 181
2. 130
3. 21
4. 210

Correct Answer: 130

Q17. Which of the following places is famous for Chikankari embroidery?

Options:

1. Hyderabad
2. Chennai
3. Indore
4. Lucknow

Correct Answer: Lucknow

Q18. Who among the following invented the computer language, COBOL?

Options:

1. Brendan Eich
2. John McCarthy
3. Grace Murray Hopper
4. Guido van Rossum

Correct Answer: Grace Murray Hopper

Q19. _______ is a metamorphic rock form characterised by banding caused by segregation of different types of rock, typically light and dark silicates.

Options:

1. Marble
2. Gneiss
3. Quartzite
4. Slate

Correct Answer: Gneiss

Q20. The power to enquire into and decide all doubts and disputes arising out of election of the President is vested in:

Options:

1. The Chairman of Rajya Sabha
2. The Supreme Court
3. The Election Commission
4. The Prime Minister of India

Correct Answer: The Supreme Court

Q21. On which river is Polavaram irrigation project being built?

Options:

1. Godavari
2. Son
3. Tungabhadra
4. Kaveri

Correct Answer: Godavari

Q22. Who among the following was awarded the third Sayaji Ratna Award in November 2018 which has been established in the memory of erstwhile Baroda ruler Sayajirao Gaekwad III?

Options:

1. Amitabh Bachchan
2. Shiv Nadar
3. Azim Premji
4. Mohanlal

Correct Answer: Amitabh Bachchan

Q23. Oman author Joka Alharthi won the ‘2019 Man Booker International Prize’ for which of the following novels?

Options:

1. The Years
2. Celestial Bodies
3. The Pine Islands
4. Milkman

Correct Answer: Celestial Bodies

Q24. According to Census 2011, which state has the highest density of population?

Options:

1. Bihar
2. Uttar Pradesh
3. Maharashtra
4. West Bengal

Correct Answer: Bihar

Q25. Which emperor’s army did Maharana Pratap fight in the Battle of Haldighati?

Options:

1. Akbar
2. Mahmud Shah
3. Humayun
4. Ibrahim Lodi

Correct Answer: Akbar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *