03 July 2019 – Afternoon Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 03 JULY 2019”

Afternoon Shift (Quantitative Aptitude)

Q1. If one of the angles of a triangles is 64°, then the angle between the bisectors of the other two interior angles is:

Options:

1. 122°
2. 112°
3. 96°
4. 100°

Correct Answer: 122°

Q2. Let ▲ ABC ~ ▲QPR and ar(▲ABC)/ar(▲PQR) = 9/16. If AB = 12cm, BC = 6cm and AC = 9cm, then QR is equal to:

Options:

1. 6 cm
2. 12 cm
3. 15 cm
4. 9 cm

Correct Answer: 12

Q3. If x + 1/x = 7, x3 + 1/x3 is equal to:

Options:

1. 300
2. 343
3. 322
4. 364

Correct Answer: 322

Q4. A rectangle ABCD is inscribed in a circle with centre O. Its diagonal CA is produced to a point E, outside the circle. ED is a tangent to the circle at D. If AC = 2BC, then what is the measure of ∠DEC?

Options:

1. 45°
2. 60°
3. 30°
4. 40°

Correct Answer: 30°

Q5. A man get a discount of 30% and then 20% on his food bill. How much single discount does he get?

Options:

1. 50%
2. 35%
3. 40%
4. 44%

Correct Answer: 44%

Q6. Given four different numbers, the average of first three numbers is four times the fourth number and the average of all the four numbers is 52. What is the average of the first three numbers?

Options:

1. 65
2. 64
3. 39
4. 70

Correct Answer: 64

Q7. The price of a commodity is increased by 36% and the quantity purchased is decreased by 30%. What is the percentage increase/decrease in the amount spent on the commodity?

Options:

1. 4.8% decrease
2. 4.8% increase
3. 6% increase
4. 6% decrease

Correct Answer: 4.8% decrease

Q8. The given Bar Graph present the number of students enrolled for a vocational course in institute A and B during a period of five year.

In which year the number of student enrolled in B is x% more, where 25<x<30, then the number of student enrolled in A in the same year?

Options:

1. 2014
2. 2017
3. 2016
4. 2015

Correct Answer: 2015

Q9. The ratio of speed of A and B is 3 : 5. If A takes 24 min more than B to cover a certain distance, then how much time will B take to cover the same distance?

Options:

1. 40
2. 36
3. 30
4. 18

Correct Answer: 36

Q10. The given Bar Graph present the number of students enrolled for a vocational course in institute A and B during a period of five year.

The total number of students enrolled in A during 2014, 2016 and 2018 is what percentage of the total number of students enrolled in B during the five years?

Options:

1. 44.6
2. 47.7
3. 43.4
4. 46.8

Correct Answer: 47.7

Q11. If √1-cosΘ/1+cosΘ x √cosecΘ-cotΘ/cosecΘ+cotΘ = 1-r/1+r then the value of r is:

Options:

1. cosec Θ
2. sin Θ
3. sec Θ
4. cos Θ

Correct Answer: cos Θ

Q12. If 250√2x3 – 5√5y3 = (5√2x – √5y) x (Ax2 + Bxy + Cy2), then the value of (A + C -√10B) is:

Options:

1. 5
2. 5√2
3. 10
4. 2√5

Correct Answer: 5

Q13. The given Bar Graph present the number of students enrolled for a vocational course in institute A and B during a period of five year.

The average number of students enrolled in B during 2015, 2016 and 2018 is what percentage more than the number of student enrolled in A during 2017?

Options:

1. 22
2. 28
3. 30
4. 25

Correct Answer: 28

Q14. If x is not equal to -1, 2 and 5, then the simplified value of
{2(x3-Θ)/x2-x-2 x x2 + 2x + 1/x– 4x -5 ÷ x+ 2x +4/3x – 15} is equal to:

Options:

1. 6
2.  3/2
3. 2/3
4. 1/6

Correct Answer: 6

Q15. By selling an article for Rs. 2300, Rekha gains 25%. If she sells it for Rs. 1955, then her loss/gain percent is:

Options:

1. Loss, 6.5%
2. Loss, 6.25%
3. Gains, 6.5%
4. Gains, 6.25%

Correct Answer: Gains, 6.25%

Q16. A wire is in the shape of a rectangle whose sides are in the ratio 7 : 4. If was initially in the shape of a circle of radius, very nearly equal to 31.5 cm. The length of smaller side of the rectangle is:

Options:

1. 33 cm
2. 34 cm
3. 32 cm
4. 36 cm

Correct Answer: 36 cm

Q17. The marked price of an article is Rs. 400. After allowing a discount of 20% on the marked price, a shopkeeper makes a profit of Rs. 32. His gain percent is:

Options:

1. 100/9
2. 9
3. 109/9
4. 8

Correct Answer: 100/9

Q18. Two numbers A and B are in the ratio 5 : 2, If 4 is added to each number then this ratio becomes 9 : 4. If 5 is subtracted from each of the original numbers, then the ratio of A and B will be:

Options:

1.  3: 8
2.  8 : 3
3.  4 : 1
4.  3 : 1

Correct Answer: 3 : 1

Q19. The Simplified value of
(7/5÷7/10 of 3/4) ÷ 4/9 – (7/16 ÷ 21/2 x 36/5) x 5/12 is:

Options:

1. 39/4
2. 41/4
3. 47/8
4. 49/8

Correct Answer: 47/8

Q20. In ▲ABC, AD, the bisector of ∠A, meet BC at D. If BC = a, AC = b and AB = c, then BD – DC

Options:

1. a(c+b)/c-d
2. ab/b+c
3. a(c-b)/c+d
4. ac/b+c

Correct Answer: a(c-b)/c+d

Q21. A certain sum amounts to Rs. 29282 in 4 years at 10% per annum, when the interest is compounded annually. What is the simple interest on the same sum for same time at the same rate?

Options:

1. 7600
2.  7900
3. 8000
4. 8100

Correct Answer: 8000

Q22. In a circle with centre O, ABDC is a cyclic quadrilateral with AB a a diameter of the circle. AC and BD produced meet at E. If ∠CED = 70°, then what is the measure of ∠COD?

Options:

1.  90°
2.  60°
3.  50°
4.  40°

Correct Answer: 40°

Q23. The given Bar Graph present the number of students enrolled for a vocational course in institute A and B during a period of five year.

What is the ratio of the total numbers of student enrolled in A during 2015 & 2018 to that of students enrolled in B during 2014 & 2016?

Options:

1.  9 : 10
2. 11 : 12
3. 12 : 13
4. 10 : 9

Correct Answer: 9 : 10

Q24. A and B together can do a piece of work in 10days, B and C together can do it in 15 days while C and A together do it in 20 days. They work together for 8 days. C alone will complete the remaining work in:

Options:

1. 16/3
2. 16/5
3. 16
4. 12

Correct Answer: 16

Q25.  If (1/1-sinΘ -1/1+sinΘ) = 4secΘ, 0° < Θ < 90°, then the value of 3cotΘ + cosecΘ is :

Options:

1. 5√3/3
2. 4√3
3. 2√3/3
4. 5√3

Correct Answer: 5√3/3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *