03 July 2019 – Afternoon Shift (General Awareness)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 03 JULY 2019”

Afternoon Shift (General Awareness)

Q1. Which river is known as the ‘handmaid’ of the Narmada?

Options:

1. Tapti
2. Mahi
3. Sabarmati
4. Luni

Correct Answer: Tapti

Q2. In May 2019, ____________ was appointed as the Deputy Executive Director of the United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women for Resource Management, Sustainability and Partnerships.

Options:

1. Anita Bhatia
2. Sudha Murthy
3. Amruta Fadnavis
4. Lakshmi Puri

Correct Answer: Anita Bhatia

Q3. During the Gupta Period, gold coins were called by which of the following names?

Options:

1. Drama
2. Tanka
3. Rupaka
4. Dinaras

Correct Answer: Dinaras

Q4. In 2019, ________introduced a clause as per which if one is applying for a visa to that country, one needs to furnish a social media track record of the past five years.

Options:

1. Japan
2. France
3. USA
4. UK

Correct Answer: USA

Q5. The helmet of the wicket keeper has been kept on the ground and the ball that the batsman strikes hits the helmet. How many penalty runs are given to the batting team for this occurrence?

Options:

1. 4
2. 5
3. 6
4. 2

Correct Answer: 5

Q6. The newly commissioned 64-foot Vishwaroopa Mahavishnu statue is proposed to be installed at Kothandaramaswamy temple in which city?

Options:

1. Chennai
2. Madurai
3. Bengaluru
4. Hyderabad

Correct Answer: Bengaluru

Q7. Which of the following sports is played in a velodrome?

Options:

1. Cycling
2. Boxing
3. Fencing
4. Wrestling

Correct Answer: Cycling

Q8. A market structure which is dominated by only a small number of firms is called:

Options:

1. Monopolistic Competition
2. Oligopoly
3. Monopoly
4. Perfect Competition

Correct Answer: Oligopoly

Q9. Project ‘Mausam’ which was launched in June 2014, is an initiative of _______.

Options:

1. Ministry of Tourism
2. Ministry of Culture
3. Ministry of Environment and Forests and Climate Change
4. Ministry of Earth Sciences

Correct Answer: Ministry of Culture

Q10. Where is Rhodopsin, also called visual purple, located in the human body?

Options:

1. Hair
2. Hand
3. Nail
4. Eye

Correct Answer: Eye

Q11. The term ‘mitochondria’ was coined by:

Options:

1. Antonie van Leeuwenhoek
2. Charles Laveran
3. Carl Benda
4. J E Salk

Correct Answer: Carl Benda

Q12. Gahirmatha Sanctuary is the only Sanctuary for ______ in Odisha.

Options:

1. Elephants
2. Crocodiles
3. Deer
4. Turtles

Correct Answer: Turtles

Q13. In which state is the Chamera Hydro Electric Project located?

Options:

1. Punjab
2. Maharashtra
3. Gujarat
4. Himachal Pradesh

Correct Answer: Himachal Pradesh

Q14. Which of the following companies has become India’s most profitable public sector company in the fiscal year 2018-19?

Options:

1. Indian Oil Corporation
2. Bharat Petroleum
3. NTPC Limited
4. Oil and Natural Gas Corporation

Correct Answer: Oil and Natural Gas Corporation

Q15. Who is the managing Director and Editor in Chief of Republic TV?

Options:

1. Rajdeep Sardesai
2. Barkha Dutt
3. Prannoy Roy
4. Arnab Goswami

Correct Answer: Arnab Goswami

Q16. The Lok Sabha elected after the 2019 elections is the ________ Lok Sabha.

Options:

1. 17th
2. 15th
3. 16th
4. 18th

Correct Answer: 17th

Q17. In which year did the Convention of Wadgaon take place?

Options:

1. 1789
2. 1799
3. 1779
4. 1769

Correct Answer: 1779

Q18. The scientific discipline concerned with the description of rock successions and their interpretation in terms of a general time scale is called:

Options:

1. Geodesy
2. Mineralogy
3. Stratigraphy
4. Paleontology

Correct Answer: Stratigraphy

Q19. Para Olympic silver Medal winner Girish Gowda has been appointed as Lok Sabha Election Ambassador for the second time of which state?

Options:

1. Andhra Pradesh
2. Tamil Nadu
3. Karnataka
4. Kerala

Correct Answer: Karnataka

Q20. In the context of IT services, what is the full form of BCP?

Options:

1. Business Confirmation Plan
2. Business Confirmation Protocol
3. Business Continuity Plan
4. Business Continuity Protocol

Correct Answer: Business Continuity Plan

Q21. Who among the following was conferred the Mexican ‘Orden Mexicana del Aguila Azteca’ award in June 2019?

Options:

1. Smriti Irani
2. Sushma Swaraj
3. Nirmala Sitharaman
4. Pratibha Patil

Correct Answer: Pratibha Patil

Q22. Who is the author of the book ‘Cricket World Cup: The Indian Challenge’?

Options:

1. Narottam Puri
2. Ashis Ray
3. Sanjay Manjrekar
4. Harsha Bhogle

Correct Answer: Ashis Ray

Q23. A database used by Microsoft Windows for storing configuration information is known as:

Options:

1. Record
2. Cookie
3. Cache
4. Registry

Correct Answer: Registry

Q24. Vembanad lake, which is the largest lakes of India is in which state?

Options:

1. Karnataka
2. Andhra Pradesh
3. Tamil Nadu
4. Kerala

Correct Answer: Kerala

Q25. In March 2019, K. Govindaraj has been unanimously re-elected as president of which of the following organisations?

Options:

1. Basketball Federation of India
2. Table Tennis Federation of India
3. Sports Authority of India
4. All India Tennis Association

Correct Answer: Basketball Federation of India

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *