03 July 2019 – Afternoon Shift (English Language)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 03 JULY 2019”

Afternoon Shift (English Language)

Q1. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
He has been solving this sum for a couple of hours but he did not solve it yet.

Options:

1. has not solved it
2. No improvement
3. had not solved it
4. has not solve it

Correct Answer: has not solved it

Q2. Select the most appropriate antonym of the given word.
EXAGGERATE

Options:

1. heighten
2. amplify
3. compress
4. overdo

Correct Answer: compress

Q3. Select the most appropriate word to fill in the blank.
He once had a very frightening ______ with a wild bull.

Options:

1. appointment
2. enterprise
3. encounter
4. commitment

Correct Answer: encounter

Q4. Select the wrongly spelt word.

Options:

1. aggrassive
2. agreement
3. agriculture
4. agitation

Correct Answer: aggrassive

Q5. Select the correct indirect form of the given sentence.
Bhola said to his friend, “How can I make this charcoal white?”

Options:

1. Bhola asked his friend how he could make that charcoal white.
2. Bhola told his friend how he could make that charcoal white.
3. Bhola asked his friend how can I make this charcoal white.
4. Bhola asked his friend how could he make that charcoal white.

Correct Answer: Bhola asked his friend how he could make that charcoal white.

Q6. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Once Oliver made a big snowman.
B. The fat snowman wore an old top hat and a muffler.
C. Now, it looked very grand indeed and Oliver’s friends loved it.
D. It was as big as him but much fatter.

Options:

1. CBAD
2. ACBD
3. ADBC
4. DCAB

Correct Answer: ADBC

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

People make plastic products by mixing the plastic with additives. The additives (1) ______ it difficult to recycle the plastic. To recycle plastic things, (2) ______ grind them up first, but this new (3) ______ is not easy to use again. A laboratory in California made a new type (4) ______ plastic to deal with this problem. (5) ______ scientists put the new plastic in a high-acid solution, the plastic and the additives break apart. People can then easily reuse the plastic.

Q7. Select the most appropriate option for blank No. 1.

Options:

1. is making
2. was making
3. makes
4. make

Correct Answer: make

Q8. Select the most appropriate option for blank No. 2.

Options:

1. personnel
2. human beings
3. persons
4. people

Correct Answer: people

Q9. Select the most appropriate option for blank No. 3.

Options:

1. material
2. component
3. object
4. thing

Correct Answer: material

Q10. Select the most appropriate option for blank No. 4.

Options:

1. to
2. in
3. with
4. of

Correct Answer: of

Q11. Select the most appropriate option for blank No. 5.

Options:

1. When
2. Until
3. But
4. Then

Correct Answer: When

Q12. Select the correct passive form of the given sentence.
The merchant brought many gifts for his family from India.

Options:

1. His family were brought by the merchant for many gifts from India.
2. Many gifts brought by the merchant for his family from India.
3. Many gifts were brought by the merchant for his family from India.
4. Many gifts are brought by the merchant for his family from India.

Correct Answer: Many gifts were brought by the merchant for his family from India.

Q13. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
Hanging by a thread

Options:

1. in a sorry or humble state
2. be extremely weak
3. be in a dangerous situation
4. unable to act as desired

Correct Answer: be in a dangerous situation

Q14. Select the most appropriate antonym of the given word.
DENSE

Options:

1. crammed
2. sparse
3. piled
4. jammed

Correct Answer: sparse

Q15. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. But once when Mark disturbed the whole class with his pranks I had to reprimand him.
B. He was in third grade when I taught at Saint Mary’s School.
C. All 34 students were dear to me, but Mark Eklund, was one in a million.
D. He had a happy-to-be-alive attitude that made even his occasional mischievousness delightful.

Options:

1. BADC
2. CBDA
3. CADB
4. ADBC

Correct Answer: CBDA

Q16. Select the most appropriate synonym of the given word.
ERODE

Options:

1. preserve
2. fix
3. build
4. disintegrate

Correct Answer: disintegrate

Q17. Select the most appropriate synonym of the given word.
ENTANGLE

Options:

1. implicate
2. exclude
3. clarify
4. release

Correct Answer:  implicate

Q18. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
To shake off

Options:

1. to recollect
2. to get rid of
3. to denounce
4. to pass off

Correct Answer: to get rid of

Q19. Select the most appropriate word to fill in the blank.
During the elections political parties try to ______ their rivals in order to gain advantage.

Options:

1. laud
2. covet
3. commend
4. vilify

Correct Answer: vilify

Q20. Select the wrongly spelt word.

Options:

1. global
2. gobbel
3. glory
4. goggles

Correct Answer: gobbel

Q21. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
India’s largest car maker is evaluating the launch to a small electric car next year.

Options:

1. is evaluating the launch
2. India’s largest car maker
3. next year
4. to a small electric car

Correct Answer: to a small electric car

Q22. Select the word which means the same as the group of words given.
Living in air

Options:

1. heavenly
2. visual
3. feathery
4. aerial

Correct Answer: aerial

Q23. Select the word which means the same as the group of words given.
rapid increase in the number or amount of something

Options:

1. promotion
2. propensity
3. paucity
4. proliferation

Correct Answer: proliferation

Q24. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
Many of China’s exports has been redirected to the domestic market in view of the more consumption-driven economy.

Options:

1. has been redirected
2. in view of the more consumption-driven economy
3. Many of China’s exports
4. to the domestic market

Correct Answer: has been redirected

Q25. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
Two senior officers have been entrusted with the responsibility by organize the reception of the guest.

Options:

1. to organizing
2. of organizing
3. No improvement
4. for organize

Correct Answer: of organizing

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *