02 July 2019 – Morning Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 02 July 2019”

Morning Shift (Quantitative Aptitude)

Q1. A person sold an article at a loss of 8%. Had he sold it at a gain of 10.5%, he would have received 37 more. What is the cost price of the article?

a. 240
b. 200
c. 210
d. 250

Correct answer: 200

Q2. (secθ + tanθ) (1-sinθ) / cosecθ (1 +cosθ) (cosecθ – cotθ) is equal to:

a. sec θ
b. sin θ
c. cos θ
d. cosec θ

Correct answer: cos θ

Q3. There are 90 students in a class, out of which 70% are from village A and others are from village B. The average score of students from village B in a test is 20% more than that from village A. If the average score of all the students is 53, then what is the average score of the students from village B?

a. 50
b. 60
c. 64
d. 54

Correct answer: 60

Q4. A is 20% more than B,B is 25% more than C,C is 60% less than D and D is 20% more than E. Based on the above information, which of the following is true?

a. E is 28% more than A.
b. A is 40% less than  D.
c. C is 24% less than  A.
d. D is 60% less than  B.

Correct answer: A is 40% less than  D.

Q5. The given Bar Graph presents the traget And Acutal production of AC Machines (numbers in thousands) of a factory over five months.

The ratio of the combined target production of AC Machines in January and April to that of the combined actual production of AC Machines in March and April was:

a. 5:6
b. 2:3
c. 4:5
d. 3:2

Correct answer: 5:6

Q6. If the eight-digit number 342x8y6 is divisible by 72, then what is the value of √9x+y, for the largest value of y?

a.  4√7
b. 6
c. 8
d. 2√7

Correct answer: 6 

Q7. If 30 persons take 10 days to complete a certain work working 8 hours a day, then 40 persons should work how many hours a day so that the work is completed in 6 days?

a.  12
b. 8
c. 6
d. 10

Correct answer: 10

Q8. The given Bar Graph presents the target And Actual production of AC Machines (numbers in thousands) of a factory over five months.

In which month the actual production of AC machines was 25% more than the target production?

a.  March
b. May
c. January
d. February

Correct answer: March

Q9. After allowing a discount of 10% on the marked price of an article, it is sold for 360. Had the discount not been given, the profit would have been 25%. what is the cost price of the article?

a.  325
b.  350
c.  360
d.  320

Correct answer: 320

Q10. The given Bar Graph presents the target And Actual production of AC Machines (numbers in thousands) of a factory over five months.

The actual production of AC Machines in April was that what percentage more than the average target production of AC Machines over five months?

a. 10%
b. 91/9%
c. 100/9%
d. 9%

Correct answer: 100/9% 

Q11. The volume of a right circular cone is 924 cm³. If its height is 18 cm, then the area of its base (in cm²) is:

a. 132
b. 198
c. 176
d. 154

Correct answer: 154

Q12. Two circles of radii 15 cm and 12 cm interest each other, and the length of their common chord is 18 cm. what is the distance (in cm) between their centres?

a.  12 + 2√7
b. 18 +  √7
c. 15 +  √7
d. 12 + 3√7

Correct answer: 12 + 3√7

Q13. If 3√3x³ – 2√2y³ = (√3x – √2y) (Ax² – bxy + Cy²), then the value of (A² – B² + C²) is:

a.  7
b. 10
c. 17
d. 1

Correct answer: 7

Q14. The simple interest on a certain sum for 7/2 years at 10% per annum is 2,940. What will be the compound interest on the same sum for 5/2 years at the same rate when interest is compounded yearly (nearest to a rupee)?

a. 2,272
b. 2,372
c. 2,227
d. 2,327

Correct answer:  2,272

Q15. The value of 3÷{5 – 5 ÷ (6 – 7) x 8 + 9}/ 4 + 4 x 4 ÷ 4 of 4 is:

a. 1/18
b. 1/45
c. 1/3
d. 1/90

Correct answer: 1/90

Q16. In ▲ABC, D and E are the points on sides AB and AC, respectively, such that DE is parallel to BC. If DE : BC is 3 : 5, then (Area of ▲ADE) : (Area of quadrilateral DECB) is :

a. 9 : 16
b. 5 : 8
c. 3 : 4
d. 9 : 25

Correct answer: 9 : 16

Q17. Two concentric circles are of radii 15cm and 9cm. What is the length of the chord of the larger circle which is tangent to the smaller circle?

a.  24 cm
b. 18 cm
c. 20 cm
d. 25 cm

Correct answer:  24 cm

Q18. The ratio of incomes of A and B is 2 : 3 and that of their expenditures is 1 : 2. If 90% of B’s expenditure is equal to the income of A, then what is the ratio of the savings of A and B?

a.  3 : 2
b. 1 : 1
c. 8 : 7
d. 9 : 8

Correct answer: 8 : 7

Q19. If cotΘ = 1/√3, then the value of 2-sin2Θ / 1-cos2Θ + (cosec2Θ + secΘ) is:

a. 4
b. 7
c. 6
d. 5

Correct answer: 5

Q20. If cos2Θ – sin2Θ – 3cosΘ + 2 = 0, 0° < Θ < 90°, then what is the value of 4cosecΘ + cotΘ?

a.  3
b. 4
c. 3√3
d. 4√3

Correct answer: 3√3

Q21. The given Bar Graph presents the target And Actual production of AC Machines (numbers in thousands) of a factory over five months.

The total target production of AC Machines in February, April and May was what percentage less than the total actual production of AC Machines over all the five months?

a.  47.1%
b. 46.2 %
c. 46.8%
d. 47.6%

Correct answer: 47.6%

Q22. In ▲ABC, AB =7cm, BC = 24cm & AC =25cm. If G is the centroid of the triangle, then what is the length of BG

a.  25/3
b. 10
c. 36/3
d. 9

Correct answer: 25/3

Q23. Two trains of same length are running on parallel tracks in the same direction at 54 km/hr and 42 km/hr respectively. The faster train passes the other train in 63 sec. What is the length of each train?

a.  81
b. 90
c. 105
d. 210

Correct answer: 105

Q24. If a2 + 4b2 + 49c2 + 18 = 2(2b + 28c – a), then the value of (3a + 2b + 7c) is:

a.  2
b. 1
c. 3
d. 0

Correct answer: 2

Q25. If a + b + c = 5, a2 + b2 + c2 = 27, and a3 + b3 + c3 =125, then the value of 4abc is:

a.  20
b. 15
c. -20
d. 15

Correct answer: -20

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *