02 July 2019 – Morning Shift (English Language)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 02 July 2019”

Morning Shift (English Language)

Q1. Select the correct indirect form of the given sentence.
Mrs. Gupta said to me, “Why are these boys standing in the sun?”

Options:

1. Mrs. Gupta asked me why were these boys standing in the sun.
2. Mrs. Gupta told me why those boys are standing in the sun.
3. Mrs. Gupta said to me that why are these boys standing in the sun.
4. Mrs. Gupta asked me why those boys were standing in the sun.

Correct Answer: Mrs. Gupta asked me why those boys were standing in the sun.

Q2. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
Oh, what a lovely necklace! You need no buy such an expensive gift.

Options:

1. No improvement
2. needn’t have bought
3. hadn’t needed to buy
4. didn’t need to buying

Correct Answer: needn’t have bought

Q3. Select the most appropriate antonym of the given word.
EXOTIC

Options:

1. colourful
2. ordinary
3. curious
4. alien

Correct Answer: ordinary

Q4. Select the most appropriate synonym of the given word.
INNUENDO

Options:

1. verification
2. proof
3. evidence
4. implication

Correct Answer: implication

Q5. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
throw in the towel

Options:

1. think of a solution
2. face the situation
3. drop something
4. admit defeat

Correct Answer: admit defeat

Q6. Select the wrongly spelt word.

Options:

1. assurence
2. assurable
3. assuredly
4. assure

Correct Answer: assurence

Comprehension:

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Big Ben is the UK’s most iconic symbol. Since 2017, the Elizabeth Tower and the bell inside have been (1) ______ renovation. The structure is 160 years old and (2) ______ regular maintenance. (3) ______ many years, people had been painting the hands and numbers (4) ______ the clock black, but last Thursday, the workers (5) ______ the clock’s original colour, Prussian Blue!

Q7. Select the most appropriate option for blank No. 1.

Options:

1. undermining
2. undertaking
3. undergoing
4. understanding

Correct Answer:  undergoing

Q8. Select the most appropriate option for blank No. 2.

Options:

1. has needed
2. need
3. was needing
4. is needed

Correct Answer:  has needed

Q9. Select the most appropriate option for blank No. 3.

Options:

1. In
2. About
3. For
4. Before

Correct Answer: For

Q10. Select the most appropriate option for blank No. 4.

Options:

1. of
2. for
3. at
4. to

Correct Answer: of

Q11. Select the most appropriate option for blank No. 5.

Options:

1. discovered
2. concealed
3. imparted
4. invented

Correct Answer: discovered

Q12. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
I hope never to have another so experience as I had in Puri during Cyclone Fani.

Options:

1. same experience as
2. No improvement
3. such experience as
4. as experience as

Correct Answer: such experience as

Q13. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
to air dirty linen in public

Options:

1. to discuss private affairs in public
2. to hang out clothes in the open
3. to stand up and fight
4. to continue to complain

Correct Answer: to discuss private affairs in public

Q14. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
The Public Works Department has propose to construct an elevated corridor which will run parallel to the National highway.

Options:

1. to the National highway
2. to construct an elevated corridor
3. The Public Works Department has propose
4. which will run parallel

Correct Answer: The Public Works Department has propose

Q15. Select the word which me Options: the same as the group of words given.
One who does not tire easily

Options:

1. inevitable
2. indefatigable
3. infallible
4. indelible

Correct Answer: indefatigable

Q16. Select the wrongly spelt word.

Options:

1. berry
2. barren
3. barrier
4. berrel

Correct Answer: berrel

Q17. Select the most appropriate word to fill in the blank.
People’s will and determination can help them ______ most of the challenges of life.

Options:

1. overcome
2. overvalue
3. overdo
4. overview

Correct Answer: overcome

Q18. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. Most of them are in jail because of their circumstances.
B. Not all prisoners are hardcore criminals.
C. So, they deserve a chance to rehabilitate themselves.
D. Therefore, learning a trade would help them reintegrate with society.

Options:

1. BACD
2. ABCD
3. DCBA
4. BDCA

Correct Answer: BACD

Q19. Select the correct passive form of the given sentence.
The gardener has mowed the lawn.

Options:

1. The gardener has been mowed by the lawn.
2. The lawn is mowed by the gardener.
3. The lawn has been mowed by the gardener.
4. The lawn was mowed by the gardener.

Correct Answer: The lawn has been mowed by the gardener.

Q20. Select the most appropriate synonym of the given word.
HIND

Options:

1. first
2. front
3. near
4. rear

Correct Answer: rear

Q21. Select the most appropriate antonym of the given word.
SUCCINCT

Options:

1. terse
2. pithy
3. curt
4. lengthy

Correct Answer: lengthy

Q22. Select the word which meOptions: the same as the group of words given.
A group of singers in a church

Options:

1. host
2. troop
3. choir
4. band

Correct Answer: choir

Q23. Select the most appropriate word to fill in the blank.
In spite of being born in an ______ family, he chose to fight all odds and emerged as a notable statesman.

Options:

1. intelligent
2. immaculate
3. impeccable
4. impoverished

Correct Answer: impoverished

Q24. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
I visited my friend to whom I had made an appointment.

Options:

1. I had made
2. to whom
3. I visited my friend
4. an appointment

Correct Answer: to whom

Q25. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. He often asked questions which were strange and witty.
B. Emperor Akbar was in the habit of putting riddles and puzzles to his courtiers.
C. Once he asked a strange question that confused everyone.
D. It took much wisdom to answer these questions.

Options:

1. BACD
2. ABCD
3. CABD
4. BADC

Correct Answer: BADC

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *