02 July 2019 – Afternoon Shift (Reasoning)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 02 July 2019”

Afternoon Shift (Reasoning)


Q1. In a code language, TABLEPADS is written as BADCYGAPJ. How will BACKSPACE be written as in that language?

Options:

1. DAEBJGAEY
2. DAJBJGAJY
3. DEIBJGEIY
4. DAIBJGAIY

Correct Answer: DAIBJGAIY

Q2. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster.
LENOVO : EKISSQ :: FINGER : ________

Options:

1. YOIKCT
2. YNIKBT
3. YOIKBT
4. YOIJBT

Correct Answer:  YOIKBT

Q3. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
(8, 101, 35)

Options:

1. (9, 121, 39)
2. (11, 136, 47)
3. (6, 76, 27)
4. (7, 89, 31)

Correct Answer: (7, 89, 31)

Q4. Select the Venn diagram that best illustrate the relationship between the following classes.
Mother, Women, Pilots

Options:

Q5. If MARBLES is coded as 181132192512 and INVITED is coded as 221969942520, then how will COMPARE be coded as?

Options:

1. 1322531253221
2. 1322531653241
3. 1322531652241
4. 1312531653241

Correct Answer: 1322531653241

Q6. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number.
81 : 63 :: 74 : _____

Options:

1. 13
2. 43
3. 23
4. 33

Correct Answer: 33

Q7. A paper is folded and cut as shown below. How will it appear when unfolded?

Q8. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series.
ab_bcab_b__ab_bcab_bc

Options:

1. dcdcd
2. ddcdd
3. cdcdc
4. ccdcc

Correct Answer: ddcdd

Q9. Select the option in which the given figure is embedded.

Q10. Select the term that will come next in the following series.
3, 27, 243, 2187, ___

Options:

1. 27139
2. 13561
3. 19683
4. 21377

Correct Answer: 19683

Q11. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

Options:

1. UQJF
2. AWDZ
3. IDWS
4. OKPL

Correct Answer:  IDWS

Q12. Select the figure that will come to next in the following figure series.

Q13. The sum of the squares of three numbers is 336 and the ratio of the first and the second as also of the second and the third is 1 : 2. Then find the difference of third and first number?

Options:

1. 10
2. 14
3. 12
4. 16

Correct Answer: 12

Q14. Gopal’s age is the cube of a number. It was the square of a number two years ago. What is his age?

Options:

1. 62
2. 27
3. 64
4. 9

Correct Answer:64

Q15. If PEAR is coded as 7519 and TOIL is coded as 2693, then how will DOCTOR be coded?

Options:

1. 463729
2. 463296
3. 463269
4. 463239

Correct Answer: 463269

Q16. Three different positions of a dice are shown below. Which number appears on the face opposite the number 6?

Options:

1. 3
2. 4
3. 5
4. 1

Correct Answer: 4

Q17. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair.
Candle : Illuminate

Options:

1. Fan : Suffocation
2. Bulb : Dark
3. Refrigerator : Cool
4. Oven : Grind

Correct Answer: Refrigerator : Cool

Q18. In a certain code, SLUMBER is coded as PORPYHO. How would PURPOSE be written in that same code?

Options:

1. OTQONRD
2. SRUMRPG
3. QVSQPTF
4. MXOSLVB

Correct Answer: MXOSLVB

Q19. ‘Iraq’ is related to ‘Dinar’ in the same way as ‘Myanmar’ is related to ‘_______’.

Options:

1. Rand
2. Kyat
3. Lira
4. Yen

Correct Answer: Kyat

Q20. Which number will replace the question mark (?) in the following series?
4, 10, 27, 140, ?

Options:

1. 973
2. 937
3. 397
4. 379

Correct Answer: 973

Q21. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is different.
Pick the number that is different from the rest.

Options:

1. 4638
2. 6394
3. 2936
4. 3864

Correct Answer: 6394

Q22. How many triangle are present in the following figure?

Options:

1. 16
2. 20
3. 14
4. 18

Correct Answer: 18

Q23. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
(3, 13, 196)

Options:

1. (6, 16, 569)
2. (5, 15, 350)
3. (4, 14, 441)
4. (2, 12, 287)

Correct Answer: (5, 15, 350)

Q24. Arrange the following words in a logical and meaningful order.

1. Results
2. Campaign
3. Sworn
4. Nominations
5. Polling

Options:

1. 4, 5, 2, 1,3
2. 4, 2, 5, 1, 3
3. 5, 2, 4, 1, 3
4. 5, 4, 2, 1, 3

Correct Answer: 4, 2, 5, 1, 3

Q25. Select the correct mirror image of the given figure when the mirror is placed to the right of the figure.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *