02 July 2019 – Afternoon-Shift (Quantitative Aptitude)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 02 JULY 2019”

Afternoon-Shift (Quantitative Aptitude)


Q1. The given Bar graph presents the number of students from Science and Arts streams from a school in different years.

What is the ratio of the total number of Science students in 2011 and 2015 to that of Arts in 2012 and 2015?

Options:

1. 12:13
2. 8:9
3. 11:12
4. 9:10

Correct Answer: 12:13

Q2. The given Bar graph presents the number of students from Science and Arts streams from a school in different years.

In which year the number of Arts students is 30% more than that of Science?

Options:

1. 2012
2. 2014
3. 2013
4. 2011

Correct Answer: 2012

Q3. The curved surface area and the volume of a cylindrical pole are 132mand 528m3, respectively. What is the height of the pole?

Options:

1. 5/2
2. 21/8
3. 29/8
4. 7/2

Correct Answer: 21/8

Q4. If 3sinΘ = 2cos2 Θ, 0°<Θ<90°, then find the value of (tanΘ+cosΘ+sinΘ) is :

Option:

1. 5√3/2
2. 5√3/6
3. 3 + 5√3/6
4. 3 + 5√3/3

Correct Answer: 3 + 5√3/6

Q5. The given Bar graph presents the number of students from Science and Arts streams from a school in different years.

The total number of Arts students in 2011, 2013 and 2015 is what percentage less than that of Science in the given five years?

Options:

1. 34.2%
2. 32.8%
3. 33.6%
4. 31.4%

Correct Answer:  33.6%

Q6. If cosec 31° = x, then sin2 59° + 1/cosec31° + tan2 59° – 1/sin59° cosec59° is equal to:

Options:

1. x2 – 1
2. x + 1
3. x – 1
4. x2 + 1

Correct Answer: x2 – 1

Q7. The simplified value of {[sin2 25° + sin2 65° / cos2 24° + cos2 66°] + sin2 71° + cos2 71°sin 19°]} is:

Options:

1. 2
2. 0
3. 1
4. 3

Correct Answer: 2

Q8. The ratio of the present ages of A and B is 6 : 5. Four year ago, this ratio was 5 : 4. What will be the ratio of the ages of A and B after 12 years from now?

Options:

1. 7 : 6
2. 9 : 8
3. 8 : 7
4. 3 : 2

Correct Answer: 9 : 8

Q9. PAT is a tangent to a circle at point A on it, and AB is a chord such that ∠BAT = 72° . If C is a point on the circle such that ∠CBA = 58° , then what is the measure of ∠CAB?

Options:

1. 60°
2. 62°
3. 48°
4. 50°

Correct Answer: 50°

Q10. When an article is sold for Rs. 291 there is a loss of 3%. What will be the selling price of the article, if it is sold at a gain of 8%?

Options:

1. 332
2. 324
3. 316
4. 308

Correct Answer: 324

Q11. If the nine-digit number 8175x45y2 is divisible by 72, then the value of √4x + y, for the largest value of y, is:

Options:

1. 4
2. 6
3. 5
4. 8

Correct Answer: 5

Q12. If a + b + c = 4 and ab + bc + ca = 1, then the value of a+ b3 + c3 – 3abc is:

Options:

1. 47
2. 52
3. 50
4. 60

Correct Answer: 52

Q13. If 24√3x3 + 2√2y3 = (2√3x + √2y) (Ax+ Bxy + Cy) then 2A + √6B – C) is equal to :

Options:

1. 14
2. 6
3. 8
4. 10

Correct Answer: 10

Q14. A sum of Rs. 7500 amounts of 8748 after 2 year at a certain compound interest rate per annum. What will be the simple interest on the same sum for 32/5 year at double the earlier interest rate?

Options:

1. 8180
2. 4140
3. 5520
4. 2760

Correct Answer: 5520

Q15. A, B and C can finish a task in 42 days, 84 days and 28 days, respectively. A started the work, B joined him after 3 Days. If C joined them after 5 days from the beginning, then for how many days did A work till the completion of the task?

Options:

1. 18
2. 20
3. 17
4. 15

Correct Answer: 17

Q16. The value of 3 x 2 ÷ 3 of 12 – 3 ÷ 2 x (2-3) x 2 + 3 ÷ 2 of 3 is:

Options:

1. 11/3
2. -7/3
3. 7/3
4. -11/3

Correct Answer: 11/3

Q17. In ▲ABC, the bisectors ∠B and ∠C intersect each other at a point D. If ∠BDC = 104°, then the measure of ∠A is :

Options:

1. 26°
2. 26°
3. 30°
4. 32°

Correct Answer: 26°

Q18. The vertices A, B, C and D of a quadrilateral ABCD lie on a circle. ∠A is thrice ∠C and ∠D is twice ∠B. What is the difference between the measures of ∠B and ∠C?

Options:

1. 18°
2. 15°
3. 28°
4. 20°

Correct Answer: 15°

Q19. In a class of 80 students, 60% participate in games and the rest do not. The average weight of the former group 5% more than that of the latter. If the average weight of all the students is 103/2 Kg, then what is the average weight of the former group?

Options:

1. 52.5
2. 57.6
3. 60
4. 54.5

Correct Answer: 52.5

Q20. In ▲ABC, D and E are the point on sides AC and AB, respectively, such that ∠ADE = ∠B. If AD = 7.6 cm AE = 7.2 cm BE = 4.2 cm and BC = 8.4 cm, then DE is equal to:

Options:

1. 6.3 cm
2. 5.6 cm
3. 7.4 cm
4. 5.8 cm

Correct Answer: 5.6

Q21. ABCD is a cyclic quadrilateral such that AB is a diameter of the circle circumscribing it and ∠ADC = 158°. Then ∠BAC is equal to :

Options:

1. 68°
2. 38 °
3. 50 °
4. 40°

Correct Answer: 68°

Q22. The given Bar graph presents the number of students from Science and Arts streams from a school in different years.

The average number of Science students in 2011, 2013 and 2015 is what percentage more than the number of Arts student in 2011?

Options:

1. 102/11%
2. 73/9%
3. 100/9%
4. 100/11%

Correct Answer: 100/11%

Q23. Amit travelled from A to B at an average speed of 80 km/hr. He travelled the first 75% of the distance in two-third of the time and the rest at a constant speed of x km/hr. The value of x is:

Options:

1. 64
2. 56
3. 54
4. 60

Correct Answer: 60

Q24. In a constituency, 40% of the voters are senior citizens. 40% of the senior citizen voters are illiterates and 25% of the non-senior citizen voter are literates. By what percentage is the number of literate senior citizen voters less than that of illiterate non-senior citizen voters?

Options:

1. 142/3
2. 140/3
3.  50
4. 40

Correct Answer: 140/3

Q25. If 1/secΘ-tanΘ – 1/cosΘ x K, 0° < Θ < 90° then K is equal to:

Options:

1. sin Θ
2. cosec Θ
3. cot Θ
4. tan Θ

Correct Answer: sin Θ

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *