02 July 2019 – Afternoon Shift (English Language)

SSC CHSL (Tier – 1) Online Exam Paper – 2018 “held on 02 July 2019”

Afternoon Shift (English Language)


Q1. Select the most appropriate word to fill in the blank.
There were not enough tinsmiths in Vienna to ______ the lanterns for street lighting.

Options:

1. execute
2. compose
3. accomplish
4. manufacture

Correct Answer: manufacture

Q2. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
The boys were delighted on the idea of going to Goa.

Options:

1. at the idea of
2. at an idea of
3. No improvement
4. on an idea of

Correct Answer: at the idea of

Q3. Select the most appropriate word to fill in the blank.
Municipal corporations have started to take ______ of the problems of waste management.

Options:

1. cognizance
2. perception
3. knowledge
4. attention

Correct Answer: cognizance

Q4. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
On September 11, 2001, two hijacked aircrafts crashed to the World Trade Centre in New York.

Options:

1. two hijacked aircrafts
2. On September 11, 2001
3. World Trade Centre in New York
4. crashed to the

Correct Answer:  crashed to the

Q5. Select the wrongly spelt word.

Options:

1. curry
2. curse
3. cursore
4. curious

Correct Answer: cursore

Q6. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. One fine morning, a hunter was getting ready to go hunting.
B. He pulled the blanket over the sleeping child.
C. As he did so, he thought the blanket was not warm enough.
D. Before departing, he went to see his little baby who was sleeping in a crib.

Options:

1. DCAB
2. CBAD
3. ADBC
4. ACBD

Correct Answer: ADBC

Q7. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select No improvement.
He tried to prevent his friend to smoke.

Options:

1. smoking
2. from smoking
3. to smoking
4. No improvement

Correct Answer: from smoking

Q8. Select the most appropriate antonym of the given word.
JEOPARDIZE

Options:

1. protect
2. imperil
3. threaten
4. hazard

Correct Answer:  protect

Q9. Select the most appropriate synonym of the given word.
CURRENT

Options:

1. present
2. old
3. antiquated
4. uncommon

Correct Answer: present

Q10. Select the word which me the same as the group of words given.
impossible or extremely difficult to understand

Options:

1. inaudible
2. incompatible
3. inevitable
4. incomprehensible

Correct Answer: incomprehensible

Q11. Select the most appropriate synonym of the given word.
ADHERE

Options:
1. detach
2. ignore
3. release
4. comply

Correct Answer: comply

Q12. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
bite your tongue

Options:

1. get bruises in the mouth
2. talk for a long time
3. stop yourself from saying something
4. be impossible to be understood

Correct Answer: stop yourself from saying something

Q13. Select the most appropriate antonym of the given word.
INORDINATE

Options:

1. exorbitant
2. undue
3. reasonable
4. extreme

Correct Answer: reasonable

Q14. Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.

A. In the opening scene, the young boy Pip meets an escaped convict in a graveyard.
B. ‘Great Expectations’ is a novel by Charles Dickens.
C. The novel is set in Kent and London in the early 19th century.
D. It depicts the personal growth and development of an orphan named Pip.

Options:

1. BCDA
2. DCAB
3. ABCD
4. CBAD

Correct Answer: BCDA

Comprehension:
In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each blank.

Trade on the New York Stock Exchange was (1) ______ to a standstill on an autumn day (2) ______ 1994. The culprit for the outage (3) ______ a squirrel that had chewed through a power line near the computer centre of the (4) ______ in Trumbull, Connecticut. The shutdown (5) ______ lasted for half-an- hour, resulted in the NYSE operating at 85 percent capacity.

Q15. Select the most appropriate option for blank No. 1.

Options:

1. brought
2. worked
3. happened
4. taken

Correct Answer: brought

Q16. Select the most appropriate option for blank No. 2.

Options:

1. at
2. in
3. by
4. on

Correct Answer: in

Q17. Select the most appropriate option for blank No. 3.

Options:

1. were
2. is
3. has
4. was

Correct Answer: was

Q18. Select the most appropriate option for blank No. 4.

Options:

1. exchange
2. bank
3. town
4. store

Correct Answer: exchange

Q19. Select the most appropriate option for blank No. 5.

Options:

1. whom
2. what
3. which
4. who

Correct Answer: which

Q20. Select the most appropriate meaning of the given idiom.
tit for tat

Options:

1. to make someone angry
2. to do harm as done to you
3. to take advantage of someone
4. to reward people for the good done

Correct Answer:  to do harm as done to you

Q21. In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
Billionaire Philip is the owner of the luxury yacht Lionheart, which worth an estimated $150 million.

Options:

1. the owner of
2. an estimated $150 million
3. Billionaire Philip is
4. which worth

Correct Answer: which worth

Q22. Select the correct passive form of the given sentence.
The Japanese Emperor Akihito abdicated the Chrysanthemum Throne in April, 2019.

1. The Japanese Emperor Akihito was abdicated by the Chrysanthemum Throne in April, 2019.
2. The Chrysanthemum Throne is abdicated by the Japanese Emperor Akihito in April,2019.
3. The Chrysanthemum Throne has abdicated by the Japanese Emperor Akihito in April,2019.
4. The Chrysanthemum Throne was abdicated by the Japanese Emperor Akihito in April,2019.

Correct Answer: The Chrysanthemum Throne was abdicated by the Japanese Emperor Akihito in April,2019.

Q23. Select the word which me the same as the group of words given.
a type of dome-shaped shelter built from blocks of solid snow

Options:

1. wigwam
2. hut
3. igloo
4. chalet

Correct Answer: igloo

Q24. Select the wrongly spelt word.

Options:

1. satiate
2. session
3. satallite
4. settle

Correct Answer: satallite

Q25. Select the correct indirect form of the given sentence.
The shopkeeper asked me, “Where is your car?”

Options:

1. The shopkeeper asked me where was my car.
2. The shopkeeper asked me where my car is.
3. The shopkeeper asked me where is your car.
4. The shopkeeper asked me where my car was.

Correct Answer: The shopkeeper asked me where my car was.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *