10 July 2019″ Afternoon Shift (General Awareness)

Q1. National Viral Hepatitis Control Program (NVHCP) aims to achieve country wide elimination of Hepatitis C by ______.

Options:

1. 2028
2. 2025
3. 2030
4. 2022

Correct Answer: 2030

Q2. ______ is the only active volcano in South Asia.

Options:

1. Narcondam Island
2. Tosham Hills
3. Dhinodhar Hills
4. Barren Island

Correct Answer: Barren Island

Q3. Which of the following cities has recently included Hindi as third official court language?

Options:

1. Dubai
2. Abu Dhabi
3. Ajman
4. Sharjah

Correct Answer: Abu Dhabi

Q4. Ultrasonic sounds are the sounds which have frequencies?

Options:

1. higher than 40 kHz
2. higher than 30 kHz
3. higher than 20 kHz
4. higher than 50 kHz

Correct Answer: higher than 20 kHz

Q5. In the context of a word document, the term gutter stands for ______.

Options:

1. the space between two paragraphs
2. the blank page inserted in between two filled pages
3. the space left on the left side for rough work
4. the space left on one side for stitching and binding

Correct Answer: the space left on one side for stitching and binding

Q6. The famous Kandariya temple is located at:

Options:

1. Khajurao
2. Vidisha
3. Hampi
4. Gangaikondacholapuram

Correct Answer: Khajurao

Q7. The book titled ‘Every Vote Counts – The Story of India’s Elections’ was written by ______.

Options:

1. JM Lyngdoh.
2. Navin Chawla
3. Hamid Options:ari
4. SY Qureshi

Correct Answer: Navin Chawla

Q8. _______ is one of the liquids commonly used in liquid-in-glass thermometers.

Options:

1. Liquid nitrogen
2. Liquid hydrogen
3. Water
4. Alcohol

Correct Answer: Alcohol

Q9. The book ‘Target 3 Billion’ is written by ______.

Options:

1. Shankar Dayal Sharma
2. Pranab Mukherjee
3. Ram Nath Kovind
4. A.P.J Abdul Kalam

Correct Answer: A.P.J Abdul Kalam

Q10. Which of the following is a landlocked country?

Options:

1. Eritrea
2. Turkey
3. Syria
4. Mongolia

Correct Answer: Mongolia

Q11. In the context of the Mughals, which of the following statements is NOT correct?

Options:

1. Babur was pushed out of his homeland Farghana by Uzbeks.
2. Babur was related to Ghenghis Khan from his mother’s side.
3. The Mughal court chronicles describe them as the descendents of a legendary Iranian king Afrasiyab.
4. They were the descendants of Taimur on the paternal side.

Correct Answer: The Mughal court chronicles describe them as the descendents of a legendary Iranian king Afrasiyab.

Q12. The IAAF Male Athlete of the Year Award has been won by Usain Bolt ______ time(s).

Options:

1. one
2. two
3. five
4. six

Correct Answer:  six

Q13. In 19th century, the Satnami movement in central India was founded by ______.

Options:

1. Narayan Guru
2. Keshab Chander Sen
3. Haridas Thakur
4. Guru Ghasidas

Correct Answer: Guru Ghasidas

Q14. In the context of agriculture, the term ‘barani’ refers to ______.

Options:

1. mixed farming
2. dry farming
3. rainfed farming
4. irrigated farming

Correct Answer: rainfed farming

Q15. Which of the following articles of Indian Constitution provides for the appointment of a Finanace Commission?

Options:

1. Article 290
2. Article 280
3. Article 300
4. Article 320

Correct Answer: Article 280

Q16. Badhti ka naam zindagi’ is the tagline of which of the following banks?

Options:

1. Axis
2. Corporation
3. Syndicate
4. Indian

Correct Answer: Axis

Q17. The lens-type commonly used for correcting presbyopia is ______.

Options:

1. bifocal lens
2. concave lens
3. cylindrical lens
4. convex lens

Correct Answer: bifocal lens

Q18. Which of the following cities hosted the Special Olympics World Games 2019?

Options:

1. Seattle
2. Abu Dhabi
3. London
4. Istanbul

Correct Answer: Abu Dhabi

Q19. Which of the following cities hosted an international summit which adopted a declaration on digital health?

Options:

1. Dhaka
2. Paris
3. Delhi
4. Toronto

Correct Answer: Delhi

Q20. As per the Census 2011, which of the following states/union territories claimed second rank in terms of literacy rate?

Options:

1. Lakshdweep
2. Mizoram
3. Puducherry
4. Goa

Correct Answer:  Lakshdweep

Q21. Which of the following regions has earned Geographical Indication for its oranges?

Options:

1. Meerut
2. Faizabad
3. Coorg
4. Wayanad

Correct Answer: Coorg

Q22. Pradeep Kumar Banerjee, who bagged the ESPN Multi-Sports Award for Lifetime Achievement, is related to ______.

Options:

1. football
2. shooting
3. hockey
4. archery

Correct Answer: football

Q23. On any issue pertaining to the disqualification of any member of Lok Sabha under 10th Schedule of Indian constitution, the final decision is taken by ______.

Options:

1. Vice-President of India
2. Speaker, Lok Sabha
3. Election Commission of India
4. President of India

Correct Answer: Speaker, Lok Sabha

Q24. In the domain names, the expression .au stands for ______.

Options:

1. Antigua
2. Austria
3. Australia
4. African Union

Correct Answer:  Australia

Q25. In the Interim Budget of 2019, the Union Government launched a minimum assured pension scheme for those working in the unorganised sector, after they attain the age of 60. The scheme has been named as the Pradhan Mantri ________.

Options:

1. Vishwakarma Shram Samman Yojana
2. Shram Yogi Maan-dhan Yojana
3. Jeevan Jyoti Bima Yojana
4. Suraksha Vima Yojan

Correct Answer:  Shram Yogi Maan-dhan Yojana

Leave a Comment

Your email address will not be published.